Chodził za mną od jakiegoś czasu sos koperkowy. Ten aromatyczny i bardzo prosty sos, który ewidentnie kojarzy mi się z latem i pięknym zapachem kopru włoskiego idealnie nadaje się nie tylko do makaronu ale też do młodych ziemniaczków. Dziś stawiam na tradycję i prostotę.
Szpinakowe tagiatelle z kurczakiem i fasolką szparagową w
sosie koperkowym
(4 porcje)
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 150 g śmietany 18%
- 300 ml wody
- 2 łyżki mąki
- garść koperku
- makaron tagiatelle szpinakowy (4 porcje)
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę a następnie
przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę i dusić z 2 łyżkami oleju
na średnim ogniu ok 5 min do uzyskania miękkości. Dodać czosnek do cebuli,
wymieszać i przesmażać jeszcze ok 1 min. Przesunąć cebulkę na bok patelni,
zwiększyć ogień i dodać mięso z piersi kurczaka. Obsmażać mięso przez ok 7-10
min do uzyskania złocistego koloru, a następnie wymieszać całość z cebulą.
Całość smażyć jeszcze 2 minuty a następnie zalać 300 ml wody, wrzucić fasolkę
szparagową obraną z końcówek oraz doprawić
1 listkiem laurowym i 2 ziarnami ziela angielskiego.
Całość gotować na małym ogniu ok 10-15 min, aż do uzyskania miękkości fasolki. Na końcu gotowania dodać posiekany koperek. Resztę koperku możemy luźno ułożyć w słoiku i przechowywać w zamrażalniku ciesząc się zapachem świeżego koperku przez cały rok.
Zdjąć sos z ognia odlać płyn do oddzielnej miski, poczekać chwilę aby zmniejszył temperaturę, doprawić 2 łyżkami mąki oraz 300 g śmietany. Dokładnie wymieszać , wlać z powrotem na patelnie z mięsem i fasolką a następnie zagotować. Całość gotować na małym ogniu jeszcze ok 4 min. W między czasie w osolonej wodzie ugotować cztery garści makaronu aldente. Makaron z sosem podawać na ciepło.
Całość gotować na małym ogniu ok 10-15 min, aż do uzyskania miękkości fasolki. Na końcu gotowania dodać posiekany koperek. Resztę koperku możemy luźno ułożyć w słoiku i przechowywać w zamrażalniku ciesząc się zapachem świeżego koperku przez cały rok.
Zdjąć sos z ognia odlać płyn do oddzielnej miski, poczekać chwilę aby zmniejszył temperaturę, doprawić 2 łyżkami mąki oraz 300 g śmietany. Dokładnie wymieszać , wlać z powrotem na patelnie z mięsem i fasolką a następnie zagotować. Całość gotować na małym ogniu jeszcze ok 4 min. W między czasie w osolonej wodzie ugotować cztery garści makaronu aldente. Makaron z sosem podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)