Zaryzykuje stwierdzenie, że są to najbardziej jagodowe jagodzianki jakie można dostać w piekarniach a może nawet pośród tych, które są robione w Waszych domach. Są po prostu obłędne i bezkonkurencyjne, mega jagodowe z kruszonką. Jagodzianki kojarzą mi się z wakacjami, a najbardziej codziennymi wycieczkami nad wodę w czasach, gdy mieszkałam jeszcze w Starachowicach. Jeśli zdarzyło się tak, że zabrakło jagodzianki w moim plecaku, w którym był strój kąpielowy i ręcznik to przeważnie zawsze można było ją kupić na Piachach. Słońce, gorący piasek, kajaki i jagodzianki....
Jagodzianki z kruszonką
ciasto:
- 300 g
mąki
- 12 g
świeżych drożdży
- 1 łyzka
miodu
- 100 ml mleka
- 50ml
maślanki
- 1 jajko
- 30 g sklarowanego
masła
- ok 3
łyżki cukru
- szczypta
soli
nadzienie:
- 300 g
jagód
- 1 torebka
cukru waniliowego
- 3-4 łyżki
cukru pudru
kruszonka:
- 80 g mąki
- 40 g
masła
- 4-5 łyżek czubatych cukru pudru
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę miodu, odstawiamy na 10 min. W oddzielnej misce mieszamy 1 jajko i roztopione masło, jedną torebkę cukru waniliowego, 3
łyżki cukru białego oraz maślankę a następnie dolewamy do mieszanki zaczyn z drożdżami Przesiewamy przez sitko mąkę dodajemy
szczyptę soli i wlewamy mieszankę mokrych składników z zaczynem do mąki. Mieszamy
ciasto do połączenia składników a potem wykładamy na stolnice i wyrabiamy je ok
7 min, aż będzie gładkie i elastyczne.Można troszkę podsypać mąką, aby łatwiej się wyrabiało ale
należy pamiętać ze im mniej mąki tym lepiej. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy
je w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 60 min, aż do
podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości ok 40 cm i
szerokości ok 25 cm a następnie dzielimy go na 8 równych kawałków.
Myjemy jagody, osuszamy w durszlaku i mieszamy z cukrem waniliowym oraz 4-5 łyżkami cukru pudru. Układamy ok. 2 czubatych łyżek jagód na każdym kawałku ciasta.
i zawijam jego brzegi bardzo dokładnie tworząc sakiewkę a następnie nadajemy bułeczce owalny
kształt.
W ten sam sposób postępujemy ze wszystkimi ośmioma bułeczkami. Gotowe
bułeczki układamy zawinięciem sakiewki do dołu na blasze posypanej mąką i odstawiamy do ponownego
wyrośnięcia na ok 40-60 min. W tym czasie robimy kruszonkę.
Około 80 g mąki oraz 4-5 czubatych łyżek cukru pudru wysypujemy na blat, dodajemy do tego zimne masło pokrojone w kostkę i
rozcieramy palcami mąkę z cukrem i masłem, aż do uzyskania piaskowych grudek. Wyrośnięte bułeczki posypujemy kruszonką.
Możemy je uprzednio posmarować odrobiną wody za
pomocą pędzla cukierniczego, aby kruszonka lepiej się przykleiła do całej powierzchni bułeczek. Jagodzianki pieczemy ok 16-20 min w temp.180 C, aż wierzch się
zrumieni.
Ja mam ochotę, wspaniale, tak dużo w nich jagód *.*
OdpowiedzUsuń