piątek, 19 lipca 2013

Szpinakowe tagiatelle z kurczakiem i fasolką szparagową w sosie koperkowym

Chodził za mną od jakiegoś czasu sos koperkowy. Ten aromatyczny i bardzo prosty sos, który ewidentnie kojarzy mi się z latem i pięknym zapachem kopru włoskiego idealnie nadaje się nie tylko do makaronu ale też do młodych ziemniaczków. Dziś stawiam na tradycję i prostotę. 


Szpinakowe tagiatelle z kurczakiem i fasolką szparagową w sosie koperkowym
(4 porcje)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 150 g śmietany 18%
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • garść koperku
  • makaron tagiatelle szpinakowy (4 porcje)



Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę a następnie przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę i dusić z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu ok 5 min do uzyskania miękkości. Dodać czosnek do cebuli, wymieszać i przesmażać jeszcze ok 1 min. Przesunąć cebulkę na bok patelni, zwiększyć ogień i dodać mięso z piersi kurczaka. Obsmażać mięso przez ok 7-10 min do uzyskania złocistego koloru, a następnie wymieszać całość z cebulą. Całość smażyć jeszcze 2 minuty a następnie zalać 300 ml wody, wrzucić fasolkę szparagową obraną z końcówek oraz doprawić  1 listkiem laurowym i 2 ziarnami ziela angielskiego.
  Całość gotować na małym ogniu ok 10-15 min, aż do uzyskania miękkości fasolki. Na końcu gotowania dodać posiekany koperek. Resztę koperku możemy luźno ułożyć w słoiku i przechowywać w zamrażalniku ciesząc się zapachem świeżego koperku przez cały rok. 

































Zdjąć sos z ognia odlać płyn do oddzielnej miski, poczekać chwilę aby zmniejszył temperaturę, doprawić 2 łyżkami mąki oraz 300 g śmietany. Dokładnie wymieszać , wlać z powrotem na patelnie z mięsem i fasolką a następnie zagotować. Całość gotować na małym ogniu jeszcze ok 4 min. W między czasie w osolonej wodzie ugotować cztery garści makaronu aldente. Makaron z sosem podawać na ciepło. 

Warzywa Strączkowe - edycja letnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)