piątek, 12 lipca 2013

Sałatka z pastą z tuńczyka

Dawno rybki nie było, zatem będzie w sałatce. Tuńczyk jest jedną z moich ulubionych ryb. Największy z nich to tuńczyk błekitnopłetwy i ten oto potwór może osiągnąć masę nawet 700 kg. Ja dzisiaj wykorzystam tylko mała puszkę ;-) a do tego warzywka i lekki obiad gotowy.



Sałatka z pastą z tuńczyka

(1 porcja)

  • 40 g tuńczyka
  • 50 g mieszanki sałat z roszponką
  • 2 łyżki czubate kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 rzodkiewka
  • ¼ papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 rodzynki brazylijskie
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypta ziół prowansalskich


Pokroić w kostkę ogórka i paprykę, a następnie wymieszać z kukurydzą, tuńczykiem i majonezem. Na talerzu ułożyć sałatę na niej pokrojone na pól pomidorki i rodzynki oraz  pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz dodać pastę z tuńczyka. Całość posypać ziołami prowansalskimi.



3 komentarze:

  1. Super się prezentuje, łatwe w przygotowaniu, nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, to lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorystycznie fajnie wszystko dobrane, w smak pewnie też jest ciekawy. Dla siebie wykluczyłabym tylko rodzynki, bo po prostu nie pałam do nich jakąś wielką sympatią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, ja aż tak za rybka nie przepadam, ale w sałatce umknie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)