środa, 16 listopada 2016

Krem z żółtej cukinii z miętą i słonecznikiem


Dzisiaj nie będzie żadnych ciekawych historii, bo weny pisarskiej mi brak ;-). Cukinia w roli głównej. 


Krem z żółtej cukinii z miętą i słonecznikiem
(3-4 porcje)
  • ok 450 g cukinii żółtej
  • 1 duży ziemniak
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka mięty posiekanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki pestek słonecznika



Rozgrzać oliwę i masło w garnku z grubym dnem. 
Dodać pokrjoną w kostkę cebulę i czosnek, smazyć ok 3 min aż się zeszkli. 
Z cukini usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jeśli mamy młode cukinie to możemy nie usuwać nasionek bo są bardzo malutkie i miękkie, Ziemniaka obrać i również pokroić w kostkę. 
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaka, smażyć przez ok  10 min (młodą cukinie krócej) co chwila mieszając, a następnie zalać szklanką wrzącego bulionu. 
Dusić warzywa z bulionem ok 5 min, a następnie wlać resztę gorącego bulionu i gotować jeszcze przez 10 min. 
Zdjąć z ognia ugotowane warzywa, dodać miętę i zbledować całość. 
Wymieszać mąkę ze śmietanką i dodać do zblendowanego kremu. 
Krem doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Całość gotować jeszcze przez 6 min. 
W tym czasie uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika. 
Podawać krem w miseczkach posypany uprażonymi ziarnami słonecznika i udekorowany listkami mięty.

1 komentarz:

  1. Super fajny przepis - zupa pyszna i pożywna, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...