poniedziałek, 6 października 2014

Łosoś na parze w sosie musztardowym z jabłkami

Banalnie prosty przepis, który powstał zupełnie przypadkiem w momencie gdy szukałam do swojego jadłospisu dietetycznych, ale smacznych i zdrowych dań. Teraz regularnie przygotowuje to danie bo tak na prawdę "samo się robi"  i jest pyszne.



Łosoś na parze w sosie musztardowym z jabłkami
(2 porcje)

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy kremskiej (jeśli używamy innej należy wymieszać ją z 1 czubatą łyżeczką cukru)
  • 1/2 jabłka
  • 1 brokuł średniej wielkości
  • sól
  • pieprz
















Filet z łososie obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą. Następnie umieszczamy łososia w pojemniku do gotowania ryżu na parze lub innym naczyniu które nadaje się do gotowania na parze i pokrywamy warstwą musztardy.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na ok 0,5 cm plasterki. Układamy je na wierzchu łososia i delikatnie oprószamy solą.
Brokuły myjemy dzielimy na mniejsze różyczki. 
Łososia i brokuły umieszczamy w parowarze i gotujemy przez ok 30 min.
         Danie serwujemy na ciepło doprawione kolorowym pieprzem 







Jabłka wytrawnie

5 komentarzy:

  1. Przepysznie! I ten aromat jabłka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłuszko dodaje subtelnej słodyczy , cudowne połączenie. Uwielbiam też szaszłyki z łososiem i ananasem - są na blogu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Łosoś był przepyszny, danie bardzo smaczne i lekkie jednocześnie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...