Na straganach pojawiły się już piękne pomarańczowe olbrzymy zatem uroczyście otwieram sezon na dynie :). Na początku roku walczyłam gigantem chyba miesiąc a zamrażalniku jeszcze przechowuje zapasy. Powstało wtedy przepyszne ciasto dyniowe pod twarożkową chmurką i obłędne pierożki z dynią w sosie pesto z orzechami brazylijskimi. Na blogu można też znaleźć placki ziemniaczane z dynią, parmezanem, boczkiem i bazylią i krem z dyni. Dzisiaj kolejna odsłona kremu z dyni, tym razem cytrusowa wersja z papryką, fetą i pieczarkami.
Krem dyniowo-paprykowy z cytrusową nutą
- 500 g puree z dyni
- 4 czerwone papryki
- 3 szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 marchew z bulionu
- 1 por z bulionu
- mięso z bulionu (opcjonalnie, jeśli gotujemy bulion mięsny)
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 cebula
- garść świeżej bazylii
- mała garstka świeżego tymianku
- kilka listków świeżej szałwii
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- sól
- 100 g pieczarek
- 30 g masła
- ser feta (po jednej łyżce na porcję)
Dynię umyć, obrać z nasion, pokroić w paski i obrać ze skóry. Papryki
umyć, przekroić na pół i obrać z nasion, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki,
czosnek obrać z łusek. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 h w
temp 180 C. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z piekarnika i paprykę obrać ze
skórki (dynię również możemy piec w skórce i odjąć ją po upieczeniu). W międzyczasie przygotować bulion mięsny lub warzywny. Wyjąć z bulionu
pietruszkę i selera. Dodać marchewkę i pora z bulionu do pozostałych warzyw i
zblendować. Dolać ok 3 szklanek bulionu do puree warzywnego, 2/3 szklanki soku
z pomarańczy, sok ½ cytryny, 1 łyżkę soku z limonki a następnie doprawić solą i gotować przez 7-10 min.
Na koniec dodać posiekaną bazylię, tymianek i klika listków szałwii, zamieszać i gotować jeszcze przez 3 min. Na maśle
poddusić pieczarki pokrojone w plasterki i dodać do kremu. Wymieszać i podawać w talerzach posypane serem feta (1 czubata łyżka na porcję).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)