niedziela, 20 października 2013

Cukinia faszerowana mięsem,warzywami i ricottą

Dostałam od mamy piękną wyhodowaną w domowym ogródku cukinię i nafaszerowałam ją mięsem mielonym, grzybami, warzywami i ricottą. Trudno przebić najlepszy przepis na cukinię, ale mam nadzieję ze ten też przypadnie Wam do gustu. 

Cukinia faszerowana mięsem,warzywami i ricottą 
  • 1 duża cukinia
  • 40 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g ser ricotta
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu winnego



Cukinię umyć i obciąć jej końcówki, wydrążyć część miąższu z nasionami ze środka nie uszkadzając  formy. Przyprawić obficie pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok 40 min.Można przykryć folią aluminiową gdyby skórka aby zapobiec przypiekaniu skórki (na zdjęciach widać trochę przypieczone kawałki ale lepiej smakuje gdy się przykryje ją folią- wypróbowałam i zdecydowanie polecam). W tym czasie przygotować farsz. Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną cebulkę i doprawić solą i pieprzem, a następnie świeżą posiekaną chili i smażyć ją do zeszklenia ok 3-4 min. Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę i dodać posiekane pieczarki (doprawić solą). Gdy z pieczarek odparuje woda i się lekko przyrumienią dodać mięso mielone, doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz 1 łyżką octu winnego. Smażyć mięso z pieczarkami na średnim ogniu ok 15 min a następnie dodać posiekaną paprykę i smażyć jeszcze 3 min, a następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i usunąć  nasiona a miąższ pokroić w kostkę.  Do wystudzonego farszu dodać jeszcze jedną łyżkę octu winnego, pokrojone w kostkę pomidory, ser ricotta i wymieszać. Doprawić farsz solą i pieprzem oraz posiekanymi świeżym oregano i bazylią. Wypełnić cukinię farszem, zakryć końcówki folią aluminiową i piec w temp 180 C, aż do cukinia będzie miękka (ok 50 min). Pokroić w talarki i serwować na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)