poniedziałek, 14 października 2013

Dyniowe babeczki z suszoną śliwką


Dyniowe ciasto zrobiło furorę ciekawa jestem co będzie z dyniowymi babeczkami z suszoną śliwką. Zapraszam to wypróbowania. Są bardzo proste i bardzo smaczne. Uwielbiam je bo są wilgotne i mają piękny intensywnie żółty kolor i do tego ukochane śliwki. 




Dyniowe babeczki z suszoną śliwką 

(ok 12 sztuk)
  • 300 gr mąki pszennej plus 1 łyżka na obtoczenie śliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 rozgniecione w moździerzu goździki
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z jednej limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki puree z dyni

Oczyścić dynię ze środka nasiennego, pokroić w pasy i obrać  ze skórki a następnie pokroić w kostkę i piec w 180 C, aż do miękkości (ok 40 min). Dynię można piec też ze skórką,  którą nawet łatwiej zdjąć po upieczeniu. Upieczoną dynię zblendować na gładkie puree. Przesiać przez sitko mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i rozdrobnione w moździerzu goździki a następnie wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać cukier ,olej, jajka, śmietanę, sok z limonki i skórki z limonki. Dodać mokrą miksturę do suchej, zamieszać delikatnie do połączenia się składników ok 1 min. Nie przejmować się grudkami w cieście, i absolutnie nie używać miksera. Dodać puree z dyni i wymieszać.
Każdą papilotkę wypełnić do połowy ciastem i ułożyć po ok 3 suszone śliwki, a następnie przykryć pozostałym ciastem i udekorować wierzch każdej babeczki jedną suszoną śliwką.   Babeczki pieczemy w 200 C przez 15 min a potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...