środa, 16 października 2013

Piankowy sernik winogronowy


Dostałam winogrona z maminego ogródka i postanowiłam część spożytkować na pyszny deser. W cukierniach mnóstwo jest serników na zimno z winogronami, ale winogronowy pieczony sernik to rzadkość, prawdę mówiąc nigdy wcześniej nie jadłam. Eksperyment się udał i wyszło pysznie. Super lekki i super gładki, prawie jak piankowy sernik winogronowy. 




Piankowy sernik winogronowy

  • 1 kg sera
  • 150 g cukru
  • 16 g cukru pudru
  • 1 limonka
  • 800 g winogron
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 200 g herbatników
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
     
Zblendować winogrona i przecedzić przez sitko- skórki i pestki wyrzucić. Do przecedzonej pulpy dodać sok z jednej limonki, 100 g cukru oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Masę pozastawiamy do ostudzenia. Do żółtek dodajemy 25 g cukru oraz cukier waniliowy i ucieramy na białą masę.  2/3 szklanki od masy winogronowej i dodajemy do jajek. Całość miksujemy a następnie dodajemy ser. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z 25 g cukru na sztywną pianę a następnie dodajemy do masy serowej. Herbatniki kruszymy wałkiem i mieszamy z roztopionym masłem a następnie równomiernie wykładamy nimi dno formy. Wylewamy całą masę serową na herbatniki. Wierzch dekorujemy pozostałą masą winogronową robiąc dowolne wzory przy pomocy rękawa cukierniczego.
 Polecam aby wzory były dość płaskie, nie powinny one zbytnio wystawać ponad powierzchnię masy serowej.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok 70-80 min.Gotowy sernik odstawić do lodówki, najlepiej smakuję na drugi dzień. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...