Mam nadzieję , że uda mi się jeszcze przynajmniej raz wybrać na grzyby. Na stanie 7 słoiczków marynowanych podgrzybków, zajączków, maślaków i opieniek oraz słój suszonych prawdziwków i podgrzybków. Grzybowe ogonki zamrożone powędrują niebawem do jakiegoś farszu. Może do pierogów? :). Złapałam bakcyla do tego stopnia, że ostatnio śniło mi się że zbieram grzyby :), same borowiki :). W pobliskich lasach o kurki już trudno, ale za to można spotkać je jeszcze w supermarketach i na targowiskach. Dzisiaj tarta z francuskiego ciasta na szybko, ale nie byle jaka bo z kurkami. Smacznego!
Tarta trzy sery z kurkami w rozmarynie, aktinidią i pomidorami
(forma ok 25 cm)
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 30 g masła
- 50 g sera gorgonzola
- 50 g sera feta
- 120 g sera camembert
- 70 g aktinidii
- 1 pomidor
- 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 180 g kremówki
- kilka gałązek rozmarynu
- sól morska
- pieprz
Rozgrzać masło na
patelni, dodać posiekaną cebule i smażyć ok 4 min. Po czym dodać do cebuli
umyte kurki, duże pokrojone na pół a mniejsze w całości oraz gałązkę świeżego
rozmarynu.
Doprawić solą i smażyć przez 4-5 min do prawie całkowitego odparowania wody, a
następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. W międzyczasie pokroić
pomidora w plastry, suszone pomidory w paseczki a aktinidie na połówki.
Ser
gorgonzola i feta pokroić w małą 1 cm kostkę. Ser camembert pokroić w 0,5 cm
plastry. Ciasto francuskie wyłożyć do formy tak aby obficie wystawało poza
formę. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec
przez 8 min. W trakcie można go trochę nakłuwać widelcem, aby się bardzo urosło. W tym czasie przygotować masę mieszając kremówkę z 2 jajkami i 1 żółtkiem , a następnie doprawić solą i pieprzem.
Do podpieczonej formy włożyć na dno smażone kurki, następnie kosteczki gorgonzoli i paski pomidorów suszonych. Na
to wyłożyć równomiernie (może być promieniście) plastry sera camembert.
Kolejna
warstwa to połówki aktinidii, następnie wszystko posypać kostkami fety i zalać masą jajeczną.
Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów posypane sola morską i posiekanym świeżym rozmarynem piec w 180 przez ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)