
Wracaliśmy z plażowania na Vai i na trasie do Agios Nikoalos natkneliśmy się na całkiem sporą imprezę plenerową. Cudowna atmosfera, tradycyjna kreteńska muzyka, 100 % Greków , 0 % turystów i my. Właśnie podczas takich wieczorów można poczuć prawdziwą Grecję, przebywając z tymi ludźmi podczas gdy się bawią i ucztują. Urzekły mnie tańce i zaangażowanie większości uczestników imprezy. Było kilku młodych mężczyzn, którzy zdecydowanie się wróżniali (pełnią pewnie rolę lokalnych amantów), którzy inicjowali zabawę i grali pierwsze skrzypce, ale cała reszta nie ustępowała im kroku. Bawili się młodzi, starzy , dzieci, kobiety , mężczyźni, wszyscy bez wyjątku beztrosko cieszyli się tym wieczorem. Kocham Grecje <3 właśnie za takie chwile.
Souvlaki kalamaki
( 6 sztuk )
- ok 650 g piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy extra vergin
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oreano
- 2 ząbki czosnku
- cytryna pokrojona półksiężyce do podania
Wymieszać składniki marynaty.
Mięso pokroić w 2-3 cm kostkę, obtoczyć dokładnie marynatą i odstawić na minimum 3 h.
Namoczyć patyczki, na które następnie nadziać kawałki mięsa.
Grillować na grillu węglowym ok 8 min z każdej strony polewając marynatą.
Podawać z cytryną.
Fajny przepis, fajny opis - takie szaszłyczki zrobione na grillu to super sprawa!!!
OdpowiedzUsuńWszyscy piszą to samo, zrobi się z mięsa wieprzowego lub z kurczaka. Z której części świni z głowy , dupy czy też z innej części? Przepraszam za kolokwializm ale pisać lub przepisywać to każdy może. Trochę lepiej lub trochę gorzej, ważne aby się sprzedało!
OdpowiedzUsuń