sobota, 28 maja 2016

Pudding chia z malinami

Chia...taaaakie fajne ziarenka i jak ładnie sobie pęcznieją oj :), a jaki pyszny deser z tego można zrobić. Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Roślina, której ojczyzną jest Meksyk i Gwatemala. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były pożywczą potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek kapłanom i azteckiej szlachcie. Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion. Mimo małych rozmiarów nasiona chia są bardzo bogate w wartościowe składniki odżywcze. Zapraszam na deser :)




Pudding chia z malinami
(2 porcje)
  • 4 łyżki ziaren chia
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 2 (ok 30g) torebki cukru waniliowego
  • 4 łyżka syropu klonowego
  • mięta do dekoracji
  • 250 g malin




















Wlać do garnuszka mleko kokosowe i wodę. Wsypać ziarna chia, dodać jedną łyżkę syropu klonowego i 1,5 torebki cukru waniliowego i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok 5-7 min, często mieszając.
Pudding zdjąć z ognia, ostudzić, można schłodzić w lodwówce min 30 min (można przechowywać dłużej).
W tym czasie przygotować mus malinowy. Połowę malin zblendować z pozostałym cukrem waniliowym i syropem klonowym.
Umieścić w salaterkach pudding z chia , delikatnie wylać na wierzch mus i udekorować całymi malinami. Udekorować miętą, można posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...