poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierś z kurczaka w sosie jabłkowym z pieczarkami i przysmakiem buraczkowym

No i nadeszła zima... brrr... w Pruszkowie jeszcze nie ma śniegu, ale nadciągają już grafitowo-szare chmury, które zwiastują jego nadejście. Trzeba się dostosować do pory roku i zapomnieć na kilka miesięcy o pięknie pachnących pomidorkach, fasolce szparagowej, gruntowych ogórkach i owocach z sadu. Strasznie mi smutno z tego powodu, ale próbuje się jakoś odnaleźć w rzeczywistości i wykorzystać to co aktualna pora roku ma do zaoferowania. Uwielbiam dodawać owoce do mięsa: maliny, śliwki, wiśnie, żurawinę, ananasa i jabłuszka. Do pieczenia polecam twardą i kwaskową szarą renetę, ale do sosu który zaproponuje można dodać dowolny gatunek, taki jaki mamy pod ręką. Jako dodatek do mięsa przygotowałam przysmak buraczkowy, który znalazłam w ostatnio przeglądanej przeze mnie książce "Zdrowe kalorie". Całe danie jest lekkie, bez zbędnej ilości tłuszczu i śmietany. Smacznego!



Pierś z kurczaka w sosie jabłkowym z pieczarkami i  przysmakiem buraczkowym
(3-4 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 dużych pieczarek
  • 200 g  jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula dymka
  • sól
  • pieprz biały
  • 5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka kropel cytryny
  • świeży tymianek
  • świeża szałwia

przysmak buraczkowy:
  • 4 buraki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • biały pieprz

Buraki umyć i osuszyć a następnie wstawić na blachę do nagrzanego do 250 C piekarnika i piec przez 1 h.
Zeszklić posiekaną dymkę na 2 łyżkach oliwy, dodać obrane i starte na tarce o grubym oczku jedno jabłko. Doprawić czosnkiem, posiekaną szałwią i tymiankiem po kilka gałązek.Dusić przez 10 min na średnim ogniu pod przykryciem a następnie dodać 200 g jogurtu naturalnego gęstego i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 7 min, doprawić solą i białym pieprzem. Na oddzielnej patelni udusić doprawione solą pieczarki na 1 łyżce oliwy
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić każdą pierś na 4-5 dużych kawałków. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką masła i na dużym ogniu obsmażyć kawałki przez chwilę z każdej strony. Odłożyć mięso na talerz.
Wyjąć z piekarnika buraczki, ostudzić je. Zmniejszyć temperaturę do 200 C. Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pokryć je sosem jabłkowym z pieczarkami oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku i zapiekać przez 20 min.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, ogórka i buraka oraz obrane ze skórki jabłko. Wszystko wymieszać i dodać jogurt, doprawić solą i białym pieprzem a następnie odstawić do lodówki.
Gdy kurczak będzie gotowy podawać z przysmakiem buraczkowym, można dodać też ziemniaczki lub ryż.






1 komentarz:

  1. Patrząc na twoje zdjęcia chyba każdy ma nieprzepartą chęć złapać i schrupać – dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...