piątek, 31 maja 2013

Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Czekam z utęsknieniem na książkę "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo, którą wczoraj zamówiłam. W planach na najbliższe dni mam quische lorraine, jeszcze nie wiem czy będę go robić zgodnie z przepisem mojej nowej idolki, ale w lodówce już czeka wędzony boczek :). A tymczasem będzie jeszcze dietetycznie, no prawie gdyby nie ten ser pleśniowy. Coraz bardziej zaczyna mi się podobać gotowanie na parze :). Chciałam podać kilka tabel z czasem gotowania, ale nie wiem czy będą one użyteczne ponieważ czas w nich podawany jest orientacyjny, wszystko zależy od ilości danego składnika, urządzenia w którym parujemy a także czy produkt jest zamrożony czy też nie, albo choćby nawet od tego czy parowar jest już nagrzany. Ja przyjmuję taką zasadę, że gdy przygotowuje danie składające się z mięsa i warzyw to zazwyczaj wszystko gotuję zgodnie z czasem dopasowanym do mięsa. Mięso parowane jest zawsze na dolnej półce, gdzie gotuje się szybciej a warzywa na górnej na którą dociera mniej pary i dzięki temu mam gotowe oba składniki w tym samym czasie. Zatem zamiast ściśle śledzić tabele przyjmijmy że pewne produkty gotują się szybciej a inne wolniej i umieszczajmy je na odpowiednich poziomach w parowarze, najniższy poziom przeznaczony jest dla mięs, ryżu, twardszych warzyw i owoców, wyższe poziomy to delikatne warzywa i owoce oraz ryby. Pamiętajmy, że w parowarze nie można ugotować makaronu ale doskonale sprawdzi się do podgrzania makaronu albo pierogów.




Roladki drobiowe nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

(2 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 60 g szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 30 g sera pleśniowego
  • 100 g suszonych pomidorów  
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz


marynata :
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta tymianku
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku 


sos balsamiczny:
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru

Piersi z kurczaka opłukać i rozbić na ok  5 mm płaty. W szklance dokładnie wymieszać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki  octu winnego, 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę tymianku, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekaną świeżą bazylię i szczyptę soli.  Mięso wysmarować marynatą i odstawić pod przykryciem do lodówki na noc. 
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, chwilę smażyć a potem dodać szpinak. 
Szpinak doprawić solą i dusić ok 2-3 min a następnie dodać pokrojone w paski pomidory i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Na suchej patelni uprażyć 2 łyżki pestek dyni, dodać je do farszu i wymieszać.
 Farsz nałożyć na płaty z piersi kurczaka i zawinąć w roladki. Roladki posypać pieprzem i wstawić na dolną półkę w parowarze. 
Brokuła opłukać, podzielić na mniejsze różyczki i umieścić na wyższej półce w parowarze. Nastawić czas gotowania na 35 min. Teraz mamy czas wolny :). Pod koniec gotowania wlewamy do rondelka 4 łyżki octu winnego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę brązowego cukru, gotujemy przez 3-4 min do lekkiego skarmelizowania sosu i odstawiamy do ostygnięcia aby stężał. W tym czasie prażymy pozostałe 2 łyżki pestek dyni. 
Roladki kroimy na plastry układamy na talerzu razem z brokułami, polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżo uprażonymi pestkami. 

10 komentarzy:

  1. Świetne! Zaciekawiły mnie zwłaszcza te pestki dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pestki, polecam zajrzeć do działu sałatki tam dodaje je nałogowo- pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy włoskie, laskowe, migdały. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks absolutely delicious! I received a steamer last Christmas and have yet to use it for anything more than vegetables! I may be trying chicken very soon!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thank you :), i m very happy that i had possiblity to inspire you. Greetings form Poland:)

      Usuń
  4. to jest super pomysł!! z jednej strony człowiek naje się a z drugiej pestki z dyni oczyszczą jelita :) świetna sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo danie jest dość lekkostrawne :), pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. lekkostrawne i zdrowe :) również pozdrawiam i będę zaglądał :)

      Usuń
    3. zapraszam, będzie mi bardzo miło ! :)

      Usuń
  5. super, bardzo mi się podoba twój blog ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...