Łosoś to moja ulubiona rybka i na dodatek łatwo dostępna. Nie ma supermaketu, żeby nie sprzedawali tam łososia. Łosoś jest taka rybką, która żyje sobie w morzu a na tarło wędruje do rzek. Podobno kiedyś można było łowić łososia w Wiśle. Teraz niestety to niemożliwe, nie tylko dlatego, że woda nie jest już tak czysta, ale postawiono tamę we Włocławku. U nas w supermaketach sprzedaje się głównie łososia hodowlanego. Hoduje się je w wilekich basenach morskich. Najlepiej o ile mamy taką możliwość kupować jednak dzikiego łososia. Nie jest on tak pięknie różowy jak ten hodowlany, ale jest zdrowszy i chudszy.
Grillowany łosoś z brokułami w zielonym sosie cytrynowym ala Choochla(2 porcje)
(2 porcje)
- 300 g łososia
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 garści sałaty
- 8 pomidorków koktajlowych
- 200 g brokuła
- sok z 1/3 cytryny
- sól
- pieprz
- 8 łyzek delikatnej oliwy z oliwek
- 2 łyzki wody
- 2 ząbki czosnku
- sok z 3/4 cytryny
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki świeżego posiekanego kopru
- 1 łyżka pestek dyni
- 1/2 łyżki pestek słonecznika
- 1 czubata łyzeczka miodu
- sól
- pieprz
Łososia nacieramy sokiem z cytryny, solą i czosnkiem i odstawiamy na ok pół godziny.
Aby przygotowac sos mieszamy z oliwą przecisnięty przez praskę czosnek, sok z 3/4 cytryny, posiekaną bazylię i koper oraz pestki dyni i słonecznika. Doprawiamy, modem oraz do smaku solą i pieprzem.
Brokuły dzielimy na różyczki i obieramy łodyżki, aby przyspieszyc grillowanie. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Na grillu elektrycznym układamy brokuły i grillujemy je ok 3 min (grill obustronny). Po tym czasie dokładamy łososia i grillujemy jeszcze 5 min. Na patelni grillowej podwajamy czas smażenia obracając łososia i brokuła ok 5 min z każdej strony
Na talerzach układamy sałatę i pomidorki przekorojone na połówki. Na sałacie układamy grillowanego ciepłego brokuła i łososia , następnie polewamy całość sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)