niedziela, 10 lipca 2016

Grillowany łosoś z brokułami w zielonym sosie cytrynowym ala Choochla

Łosoś to moja ulubiona rybka i na dodatek łatwo dostępna. Nie ma supermaketu, żeby nie sprzedawali tam łososia. Łosoś jest taka rybką, która żyje sobie w morzu a na tarło wędruje do rzek.  Podobno kiedyś można było łowić łososia w Wiśle. Teraz niestety to niemożliwe, nie tylko dlatego, że woda nie jest już tak czysta, ale postawiono tamę we Włocławku. U nas w supermaketach sprzedaje się głównie łososia hodowlanego. Hoduje się je w wilekich basenach morskich. Najlepiej o ile mamy taką możliwość kupować jednak dzikiego łososia. Nie jest on tak pięknie różowy jak ten hodowlany, ale jest zdrowszy i chudszy. 


Grillowany łosoś z brokułami w zielonym sosie cytrynowym ala Choochla(2 porcje)
(2 porcje)
  • 300 g łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 garści sałaty
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 200 g brokuła
  • sok z 1/3 cytryny
  • sól
  • pieprz
sos:
  • 8 łyzek delikatnej oliwy z oliwek
  • 2 łyzki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 3/4 cytryny
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki świeżego posiekanego kopru
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 czubata łyzeczka miodu
  • sól
  • pieprz


Łososia nacieramy sokiem z cytryny, solą i czosnkiem i odstawiamy na ok pół godziny. 
Aby przygotowac sos mieszamy z oliwą przecisnięty przez praskę czosnek, sok z 3/4 cytryny, posiekaną bazylię i koper oraz pestki dyni i słonecznika. Doprawiamy, modem oraz do smaku solą i pieprzem. 
Brokuły dzielimy na różyczki i obieramy łodyżki, aby przyspieszyc grillowanie. Doprawiamy je solą i pieprzem. 
Na grillu elektrycznym układamy brokuły i grillujemy je ok 3 min (grill obustronny). Po tym czasie dokładamy łososia i grillujemy jeszcze 5 min.  Na patelni grillowej podwajamy czas smażenia obracając łososia i brokuła ok 5 min z każdej strony 
Na talerzach układamy sałatę i pomidorki przekorojone na połówki. Na sałacie układamy grillowanego ciepłego brokuła i łososia , następnie polewamy całość sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)