Jakiś czas temu przygotowywałam klasyczne pancakes z syropem klonowym. Ostatnio zaczełam bawić się w bezglutenowe dania i to jest właśnie jedno z nich....no może z wyjątkiem masła orzechowego, które może być ukrytym źródłem glutenu, jednak osobom stosującym dietę bezglutenową, ale nie chorym na celiakię nie powinno zaszkodzi. Chorzy muszą zaopatrzyć się w masło bezglutenowe. Idealne śniadanie, dająca super energię przekąska przed treningiem na siłowni oraz pyszna i zdrowa słodkość.
Pancakes gryczane z jagodami i bananem
(ok. 20 szt.)
- 100 g mąki grycznej
- 1 banany
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 120 g jagód
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie dla tych co lubią słodkie, sos jest wystarczająco słodki)
sos:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki syropu klonowego
do podania:
- 1/2 szklanki jagód
- 1 banan
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Wymieszać jajko z jogurtem i mlekiem, a następnie dodać do mąki i wymieszać.
Jednego banana rozgnieść i wymieszać z ciastem. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać całość.
Smażymy na patelni do smażenia bez tłuszczu przez ok 4 min z jednej strony na średnim ogniu. Przewracamy na drugą stronę gdy widzimy, że ciasto zaczyna się ścina od góry (przestaje błyszczeć)
Wmieszać składniki sosu.
Podawać z owocami (jagody i plasterki banana) polane sosem orzechowym.
Ciekawe połączenie, super.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki szczególnie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ale z dodatkiem jagód muszą smakować wyśmienicie :)