czwartek, 6 marca 2014

Pomarańczowa brioszka nadziewana kajmakiem, jabłkami i płatkami migadłów

Dzisiaj znowu wracam do "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. Tym razem przepis na brioszki. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, wiec od razu zapowiadam że przepis nie jest do końca oryginalny ponieważ wodę z kwiatu pomarańczy zastąpiłam świeżo startą skórką pomarańczową. Testowałam metodę Rachel z przechowywaniem przez całą noc ciasta drożdżowego w lodówce i ku mojemu zdziwieniu wyrosło :). Brioszka wyszła fantastyczna, pachnąca pomarańczą, maślana i delikatna. 


Brioszka nadziewana kajmakiem, jabłkami i płatkami migdałów

  • 80 g masła
  • 50 ml mleka
  • 12 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki 
  • 50 g cukru
  • 1 torebka (ok 16 g) cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 1/2 łyżki śmietany 18 %
nadzienie:
  • 2 1/2 jabłka (szara reneta), wydrążone i grubo poszatkowane
  • 180 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki płatków migdałów



Rozpuścić masło w mleku. Dodaj drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą (mleko powinno być letnie, na pewno nie gorące, bo wtedy ciasto nie wyrośnie).  W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.  Zrób dołek w środku, dodaj mieszankę z mlekiem i resztę składników. Wyrabiaj ręką, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat, 5 minut wyrabiaj, a następnie uformuj prostokąt (ok. 40 na 30 cm). Na wierzchu rozsmaruj kajmak, pozostawiając wzdłuż brzegów dwucentymetrowe wolne pasy. Rozłóż równomiernie jabłka i płatki migdałów.Zroluj ciasto w długi wałek i pokrój na 6 równych części. Włóż do tortownicy, jedną obok obok drugiej , tak aby było widać przekrój . Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 h (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość). Rozgrzej piekarnik do 160 C i piecz bułeczki ok 40 min. Powinny być złocisto-brązowe, Jeśli za bardzo się przyrumienią, przykryj je folią aluminiową. Wyjmij z piekarnika i przełóż na ruszt. Najlepiej smakują na ciepło lub jedzone tego samego dnia. 




Akcja Szarlotki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...