W końcu miałam okazje wykorzystać szafran przywieziony z Teneryfy. Dzisiaj dzięki niemu zrodziła się wspaniała kanaryjska pealla mixta w mojej wersji. Obiecałam Wam jeszcze ziemniaczki po kanaryjsku z sosami mojo, ale poczekam na wiosenne młode okazy z cienką skórką. Kochani podobno wyrastają już krokusiki, idzie wiosna!
Paella mixta
( 6 porcji)
- ok. 230 g kiełbaski bolońskiej lub chorizo
- 170 g groszku
- 200 g fasolki
- 1 papryka czerwona
- kawałek suszonej papryczki chilli
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 szklanki białego wina
- 220 g mieszanki skorupiaków i mięczaków ( kalmary: macki i pierścienie, omułki chilijskie, krewetki koktajlowe)
- 220 g krewetek tygrysich
- 1 cytryna
Przygotowujemy dużą patelnię. Rozgrzewamy w niej olej , wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 1 min. Kurczaka kroimy w paseczki i solimy a chorizo kroimy w plasterki. Dodajemy mięso i kiełbaskę na patelnię. Doprawiamy dwoma listkami laurowymi i kilkoma gałązkami świeżego tymianku, mieszamy i smażymy do zrumienienia mięsa. Gdy mięso się zezłoci dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną
w kosteczkę paprykę. Smażymy 2 min i dodajemy groszek oraz fasolkę. Całość doprawiamy słodką papryką w proszku , szafranem rozmieszanym w moździerzu z odrobiną bulionu oraz solą. Mieszamy i smażymy ok 2 min, a
następnie dodajemy białe wino, mieszamy co jakiś czas i smażyć ok 3-4 min na dość dużym ogniu, aż wino wyparuje. Gdy wino trochę
odparuje dodajemy pomidory z puszki, zamieszamy i smażyć ok 5 min a następnie dodajemy ryż. Smażymy ryż z warzywami i mięsem ok 2 min a następnie zalewamy całość wrzącym
bulionem i mieszamy. Dalej zmniejszamy trochę ogień i gotujemy bez mieszania ok 10 min. Po tym czasie dodajemy owoce
morza, szczelnie przykrywamy i gotujemy całość jeszcze przez 10 min bez mieszania. Podajemy 5-10 min po zdjęciu z ognia z ćwiartkami cytryny.
Brakuje mi kilku ważnych informacji. Ile w przepisie ma powinno być bulionu ? ile ryżu ?
OdpowiedzUsuń