Jeszcze jakieś 10 lat temu, gdyby ktoś próbował mnie poczęstować ciastem z marchewki uciekałabym. To niesamowite, że to ciasto z warzywa tak dobrze smakuje :). Z resztą na podobnej zasadzie upiekłam już ciasto z dyni, które uwielbiam. W weekend powstało wspaniałe ciasto marchewkowe, dlatego dzielę się z Wami przepisem i obiecuję jeszcze nie raz zaskakiwać nietypowymi połączeniami, jeśli tylko uznam że są na tyle smaczne że warto.
Bakaliowe ciasto marchewkowe(forma ok 20 na 20 cm)
- 250 g mąki
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 160 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g posiekanych orzechów laskowych
- 15 g płatków migdałów
- 35 g żurawiny suszonej
- 120 g ananasa
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta rozdrobnionych goździków
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 65 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 limonki
masa twarożkowa:
- 65 g cukru pudru
- 200 g kremowego serka Philadelphia
- sok z 1/2 limonki i skórka otarta z całej limonki
- 50 g miękkiego masła
Wyjmujmy masło z lodówki, aby było miękkie. Miksujemy serek z masłem i sokiem z limonki stopniowo dodając cukier. Gdy masa jest już gładka dodajemy skórkę z limonki, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Ścieramy na tarce o grubych obraną marchewkę i ostawiamy. Ubijam jajka z cukrem na białą puszystą masę a następnie dodajemy stopniowo olej i wciąż miksujemy. Do ubitych jaj dodajemy marchewkę, ananasa pokrojonego w drobną kostkę, orzechy, migdały, imbir, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz sok z połowy limonki i mieszamy. Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową,. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy je do mokrej masy. Delikatnie mieszamy całość, nie miksujemy. Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy przez 15 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy jeszcze ok 45 min. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masą twarożkową i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstawiamy do lodówk,i aby masa stężała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)