poniedziałek, 10 marca 2014

Najeżone bakaliami ciasto marchewkowe

Jeszcze jakieś 10 lat temu, gdyby ktoś próbował mnie poczęstować ciastem z marchewki uciekałabym. To niesamowite, że to ciasto z warzywa tak dobrze smakuje :). Z resztą na podobnej zasadzie upiekłam już ciasto z dyni, które uwielbiam.  W weekend powstało wspaniałe ciasto marchewkowe, dlatego dzielę się z Wami przepisem i obiecuję jeszcze nie raz zaskakiwać nietypowymi połączeniami, jeśli tylko uznam że są na tyle smaczne że warto.


Bakaliowe ciasto marchewkowe
(forma ok 20 na 20 cm)
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 160 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • 30 g posiekanych orzechów laskowych
  • 15 g płatków migdałów
  • 35 g żurawiny suszonej
  • 120 g ananasa
  • 1  łyżeczka cynamonu
  • szczypta rozdrobnionych goździków
  • 1/2  łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 65 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 limonki

masa twarożkowa:
  • 65 g cukru pudru 
  • 200 g kremowego serka Philadelphia
  • sok z 1/2  limonki i skórka otarta z całej limonki
  • 50 g miękkiego masła


Wyjmujmy masło z lodówki, aby było miękkie. Miksujemy serek z masłem i sokiem z limonki stopniowo dodając cukier. Gdy masa jest już gładka dodajemy skórkę z limonki, mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Ścieramy na tarce o grubych  obraną marchewkę i ostawiamy. Ubijam jajka z cukrem na białą puszystą masę a następnie dodajemy stopniowo olej i wciąż miksujemy. Do ubitych jaj  dodajemy marchewkę, ananasa pokrojonego w drobną kostkę, orzechy, migdały, imbir, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz sok z połowy limonki i mieszamy. Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i sól, cynamon,  goździki i gałkę muszkatołową,. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy je do mokrej masy. Delikatnie mieszamy całość, nie miksujemy. Przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy przez 15 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy jeszcze ok 45 min. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masą twarożkową i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstawiamy do lodówk,i aby masa stężała

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...