sobota, 22 marca 2014

Befsztyk tatarski

Dzisiaj danie dla odważnych, surowe mięso i surowe jajka. Przygotowanie tatara to żadna filozofia. Podstawą jest dobrej jakości , super świeża polędwica wołowa a reszta zależy już od upodobań. 



Befsztyk tatarski
(2 porcje)

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1/4 awokado (niezbyt dojrzałe)
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka sosu worcestershire   
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz
  • sól
  • 2 żółtka


Ogórka i cebulę oraz awokado siekamy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Doprawiamy sosem worcestershire, octem winnym, musztardą, pieprzem, listkami z kliku gałązek tymianku oraz solą do smaku a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na dwie porcje, formujemy z nich kulki. W każdej kulce robimy dołek i wbijamy do niego żółtko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...