niedziela, 23 marca 2014

Makaron ze szpinakiem, łososiem, serem pleśniowym i gruszką

Kiedyś zarzekałam się, że nie lubię ryb, ale dzięki Teofilowi wprowadziłam je na stałe do swojego jadłospisu i muszę powiedzieć, że jestem z tego faktu bardzo szczęśliwa. Najbardziej umiłowałam sobie łososia :). Był już łosoś ze szparagami i sosem holenderskim, łosoś ze szpinakiem i pieczarkami a dzisiaj makaron z łososiem, szpinakiem, serem pleśniowym i gruszką. To danie jest w 100 % eksperymentalne, czyli 0% łzawych historyjek o tym jak to  kot mojej babci podjadał tego łososia z garnka bo jest taki pyszny. W moim rodzinnym domu oczywiście jadało się ryby dość często, tyle że były to zazwyczaj: dorsze, mintaje, makrele, węgorze, karpie czy halibuty. 

 

Makaron ze szpinakiem, łososiem, serem pleśniowym i gruszką 
(2 porcje)

  • 330 g łososia
  • 65 g sera pleśniowego niebieskiego lazur
  • 1 opakowanie szpinaku świeżego
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz
  • 4 łyżki soku z ok cytryny 
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Umyć i pokroić łososia na kawałki 5x2 cm, a następnie natrzeć je solą morską, 2 łyżkami soku z cytryny i 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Łososia odstawić na 15 min do zamarynowania. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok 1 min a następnie dodać szpinak. Całość podsmażać na małym ogniu ok 7 min , doprawić solą  i pieprzem i smażyć jeszcze ok 2 min, a następnie dodać śmietanę kremówkę, 25 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę i zamieszać. Dusić całość jeszcze ok 5 min, na koniec doprawić ok 2 łyżkami soku z cytryny i solą. W tym czasie wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uprażyć na suchej patelni 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich oraz obrać gruszkę i pokroić na cienkie plastry. Ugotowany makaron dodać do sosu ze szpinakiem i wymieszać- zostawić na minimalnym ogniu (tylko aby nie wystygł) na czas smażenia łososia. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć z każdej strony kawałki łososia do zrumienienia. Makaron ze szpinakiem wyłożyć na talerz, posypać serem pleśniowym pokrojonym w 1 cm kostkę, ułożyć plastry gruszki, posypać jeszcze serem a następnie położyć na wierzch usmażonego łososia i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...