środa, 13 lutego 2013

Pierożki z dynią i parmezanem w sosie pesto z orzechami brazylijskimi

Dzisiaj danie dla tych, którzy zamrozili co nieco dyni w sezonie. Próbowałam zagospodarować dynię którą mnie obdarowano przez prawie 3 tygodnie, ale i tak połowę tego giganta musiałam zamrozić. Zrobiłam chyba wszystko z dni, w pewnym momencie miałam wrażenie że moja głowa się zamienia w piękną pomarańczową dynię. Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że w moim rodzinnym domu dyni nigdy się nie jadło, pomimo tego że była  hodowana w celach dekoracyjno-pestkowych. Chyba właśnie dlatego z takim zaciekawieniem i pasją postanowiłam wypróbować co można z niej zrobić i całkiem niedawno  zaczęłam jej nijaki w smaku miąższ zamieniać w pyszne dania, gdzie spotkałam się z dużym zdziwieniem mojej mamy bo przecież to bez smaku, a u dziadków na wsi to dynią krowy karmiono :)). Postanowiłam udowodnić, że dynia odpowiednio doprawiona nie tylko nadaje się do jedzenia ale jest też pyszna. Wybrałam przepisy, które mi najbardziej smakowały i tutaj króluje ciasto dyniowe oraz pierożki z dynią i parmezanem w sosie pesto. Poza tym próbowałam też zrobić krem, który wyszedł nieziemsko pyszny. Inne danie z dyni, które pojawi się na blogu to placki dyniowo-ziemniaczane z boczkiem. A zatem idę rozmrażać moją dynię i do dzieła.


Pierożki z dynią i parmezanem w sosie pesto
(4 porcje)



Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 4 łyżki czubate parmezanu
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera
  • Szczypta chili
  • Szczypta papryki słodkiej
  • 1/2 cebuli
  • szczypta curry
  • sól 
Sos:
  • ok  90 g sosu pesto
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni 
  • 1 łyżka orzechów brazylijskich
  • krem balsamiczny cytrynowy ( może być La Modenese)

    Jeśli mamy świeżą dynię obieramy ją z nasion, kroimy w kawałki  i pieczemy ze skórką w piekarniku ok  1 h w 180 C. Gdy dynia jest już miękka zdejmujemy z niej skórkę i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Zazwyczaj dynia jest tak duża, że nie sposób jej skonsumować za jednym razem, dlatego warto zrobić sobie zapasy w zamrażalniku, możemy zamrozić nadmiar puree lub dynię w kawałkach. Jeśli mrozimy ją w kawałkach należy ja wcześniej obrać z nasion i skórki. 
     Rozbić 2 jajka i dodać 2 żółtka, a następnie roztrzepać. Dodać jajka do przesianej przez sitko mąki. Ugniatać ciasto ok 10-15 min , dodając wodę. Uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło i odstawić je na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. 
Na średnim ogniu z dwoma łyżkami oleju zeszklić pociętą w kostkę cebulę a następnie dodać puree z dyni. Doprawić chili, słodką papryką, curry. Dusić przez 10 min pod przykryciem. Doprawić solą (uwaga nie za dużo bo parmezan też jest słony)do smaku i odstawić do wystygnięcia a następnie wymieszać z parmezanem.
    W czasie gdy farsz będzie stygł rozwałkowujemy ciasto na cienki placek o grubości ok 2,5 mm i wycinamy z niego okrągłe formy na pierożki. Posmarować białkiem brzegi do sklejenia pierożków (jedną połowę okręgu) i sklejać za pomocą specjalnego urządzenia  do klejenia pierogów lub ręcznie.
Zagotować posoloną wodę z łyżką oleju i na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Pierogi gotować partiami, od wypłynięcia na wierzch ok 4 min. Podawać z podgrzanym sosem pesto, pokrojonymi orzechami brazylijskimi i prażonymi pestkami dyni. Całość polewamy cytrynowym sosem balsamicznym. 



2 komentarze:

  1. coreczko,robilam dynie marynowana-jest pyszna!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałam zrobić konfiturę z dyni z pomarańczą, ale następnym razem zrobię marynowaną w sezonie :)i ukradnę Ci przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...