Muffinki z
konfiturą czereśniową i białą czekoladą
- Ok 250 gr (ok 2 szklanki) mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- Ok 50 gr (1/4 szklanki) mieszanki cukru białego i brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta cynamonu
- ok 100 ml (ok 1/2 szklanki) mleka
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 kostki (ok 100 gr) margaryny do pieczenia lub masła
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1 słoiczek konfitury czereśniowej lub jagodowej.
Przesiać przez sitko 2 szklanki mąki, dodać proszek do
pieczenia, sól, cukier biały i brązowy, sodę i cynamon. Wymieszać wszystkie
suche składniki.
W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki czyli sklarowaną margarynę, mleko, jajka, aromat, śmietanę.
Dodawać mokrą miksturę do suchej powoli i mieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2 minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, nie używać miksera!
Mufiny z konfiturą jagodową |
Muffiny z konfiturą czereśniową |
Wkładać ciasto do papilotek na wysokość 1/3 papilotki
, dodać po łyżeczce konfitury (wybrać w miarę możliwości same owoce bez soku
czy galaretki), przykryć ciastem konfiturę do wysokości 2/3 papilotki i posypać posiekaną w kostkę czekoladą. Bardzo ważne abyśmy w każdą papilotkę
włożyli tą samą ilość ciasta,aby muffinki piekły się równo. Piec ok 15 min w
temperaturze 200 C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie jest
gotowe (zwykle jeśli damy jakieś nadzienie czas pieczenia się wydłuża)
zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 7-10 min. Jeśli dodajemy dość
rzadką konfiturę musimy się liczyć z tym, że czas pieczenia na pewno będziemy wydłużać. Jeśli zdarzy się że nasza muffinka mimo wszelkich starań jest w
środku niedopieczona (czas pieczenia jest tutaj dość krótki a każdy piekarnik trochę inaczej działa) a wyciągnęliśmy ją już z piekarnika możemy ją uratować 40 sekundowym dopiekaniem
w kuchni mikrofalowej na najwyższej mocy. Nie martwmy się tym zbytnio będziemy
mieć muffinkę na ciepło w każdej chwili a następnym razem będziemy ją wypiekać
w piekarniku troszkę dłużej. To samo w sytuacji gdy muffinka jest zbyt sucha i
za mocno wypieczona, następnym razem skróćcie czas pieczenia. Jeśli będziecie
dodawać konfiturę jagodową szczególnie tą kupowaną, która ma dużo wody , na
pewno trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)