Trochę się spóźniłam z tą papryką ;-). Walentynki już były a ja wyczytałam właśnie w sieci, że związki zawarte w papryce potrafią wywoływać w organizmie człowieka uczucie towarzyszące nam w stanie zakochania. W krajach Ameryki Południowej używa się papryki jako afrodyzjaku mieszając ja z mielonymi orzechami, wanilią i cynamonem, następnie zalewa się miksturę Brandy i w efekcie powstanie likier afrodyzjak, który miejscowi nazywają "Creme de Banana".
(4 porcje)
- 4 papryki czerwone
- 8 pieczarek
- Ok 150 gr mięsa mielonego
- ½ cebuli
- ½ łyżeczki tymianku
- 2/3 szklanki ryżu
- Sól
- Pieprz
- 60 gr sera mozarella rozdrobnionego
- 3 czubate łyżki sera pecorino
- 4 łyżki startego dowolnego żółtego (np, sera gouda, edamski)
- 4 czubate łyżki kukurydzy
- 1 jajko
- Olej do smażenia i jako dodatek do gotującego się ryżu
Odkroić górną część papryki z ogonkiem i gniazdem nasiennym,
oczyścić papryki z nasion i białych części, następnie nasmarować masłem,
doprawić solą i pieprzem. Piec razem z ogonkami ok 30 min w temp 180 C.
W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ryż gotujemy ok 15 min od zagotowania się wody i zdejmujemy lekko niedogotowany, dojdzie podczas zapiekania w piekarniku. Na małym ogniu z dwoma łyżkami oleju udusić doprawioną solą cebulę. Drobno posiekane pieczarki dodać do cebuli i smażyć 15 min, jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę oleju. Gdy pieczarki będą zarumienione dodać mięso mielone i całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, smażyć jeszcze ok 15 min.
Odstawić farsz do ostygnięcia a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem, serem żółtym, z serem pecorino, kukurydzą i roztrzepanym jajkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zapieczone wcześniej w piekarniku papryki wypełniamy farszem i górę posypujemy mozarellą, pieczemy w 180 C ok 20 min.
W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ryż gotujemy ok 15 min od zagotowania się wody i zdejmujemy lekko niedogotowany, dojdzie podczas zapiekania w piekarniku. Na małym ogniu z dwoma łyżkami oleju udusić doprawioną solą cebulę. Drobno posiekane pieczarki dodać do cebuli i smażyć 15 min, jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę oleju. Gdy pieczarki będą zarumienione dodać mięso mielone i całość doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, smażyć jeszcze ok 15 min.
Odstawić farsz do ostygnięcia a następnie wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem, serem żółtym, z serem pecorino, kukurydzą i roztrzepanym jajkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zapieczone wcześniej w piekarniku papryki wypełniamy farszem i górę posypujemy mozarellą, pieczemy w 180 C ok 20 min.
Creme de Banana? przecież w składzie nie ma żadnego banana ... ;-)
OdpowiedzUsuńNazwa dość oryginalna :), być może pochodzi od nazwy słodkiej odmiany chili - sweet banana. Do likieru używa się jednak chyba papryki Habanero a ta jest piekielnie ostra :). A może dlatego, że likier jest tak silnym afrodyzjakiem, że ma się po nim banana na twarzy ;-).
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają w przekroju...szkoda teraz papryka jest dość droga. ale w sezonie...można szaleć:)
OdpowiedzUsuńjuż niedługo :), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie te papryki !
OdpowiedzUsuń