czwartek, 14 lutego 2013

Ciasto dyniowe pod twarożkową chmurką

Rozmroziłam cały duży słoik puree dyniowego z którego wyszedł farsz do pierożków a dzisiaj będzie ciasto. Ciasto dyniowe jest podobne w smaku do ciasta marchewkowego, tylko że jest delikatniejsze i lepsze :). Cytryna i limonka nadają orzeźwiający aromat mokremu ciastu, które skrywa się pod twarożkową cienką chmurką. Zawsze zastanawiałam się jaki jest sekret tego białego "lukru", że nie jest tak słodki i nie zastyga na twardą skorupę jak inne lukry. A sekret tkwi w mieszance cukru pudru z twarożkiem. Niebywałe odkrycie, przynajmniej dla mnie :).




Ciasto dyniowe pod twarożkową chmurką 
 (tortownica  30 cm na  15 cm):
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru 
  • 250 g puree dyniowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g roztopionego masła
  • starta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
  • sok z 1/2  limonki
  • sok z 1/2  cytryny
Polewa twarożkowa:
  • ok. 150 g serka typu philadelphia
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
  • sok z połowy cytryny i limonki
  • prażone pestki dyni

Zaczynamy od przygotowania polewy ponieważ warto ją odstawić do lodówki na 1-2 h, aby masa stężała. Ucieramy ser, masło (masło powinno trochę poleżeć w temperaturze pokojowej  żeby nie było twarde), cukier i skórkę oraz sok z  połowy cytryny i limonki.Masę odstawiamy do lodówki. 

Jeśli mamy świeżą dynię to po wybraniu z niej pestek, kroimy ją na mniejsze kawałki tak, by się zmieściła do piekarnika, ja kroję ją trochę drobniej bo chce żeby się szybciej piekła. Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ok 1 h. Po ostudzeniu zdejmuję skórkę i miksuje na gładkie puree blenderem. Jeśli mamy już zamrożone puree to mamy tą procedurę  pieczenia dyni z głowy bo naszym zadaniem jest tylko rozmrożenie musu.
W międzyczasie do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy, sodę i sól, a następnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do nich sklarowane i przestudzone masło, sok z cytryny i limonki, a także skórki z połowy tych owoców i mieszamy. Do naczynia z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy. Gdy wszystkie składniki są już dokładnie wymieszane dodajemy puree z dyni i znowu mieszamy. Ciasto pieczemy w natłuszczonej obsypanej bułką tartą tortownicy lub innym naczyniu żaroodpornym  w 180 C z termoobiegiem przez ok 1 h. Gdy ciasto przestygnie rozsmarowujemy masę równo po cieście posypujemy skórką z cytryny i limonki a następnie wstawiamy je do lodówki na 1-2 h by masa stężała. Ciasto można przyozdobić również listkami mięty i prażonymi pestkami dyni.




3 komentarze:

  1. To ciasto jest przepyszne, polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem i mogę powiedzieć, że to ciasto wymiata. Tyle w temacie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to w takim razie trzeba zrobić powtórkę z przyjemności :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...