Ciasto dyniowe pod twarożkową chmurką
(tortownica 30 cm na 15 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 250 g puree dyniowego
- 3 łyżeczki przyprawy do
piernika
- 2 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g roztopionego masła
- starta skórka z 1/2 cytryny i
1/2 limonki
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1/2 cytryny
Polewa twarożkowa:
- ok. 150 g serka typu philadelphia
- 50g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
- sok z połowy cytryny i limonki
- prażone pestki dyni
Zaczynamy od przygotowania polewy ponieważ warto ją odstawić do lodówki na 1-2 h, aby masa stężała. Ucieramy ser, masło (masło powinno trochę poleżeć w temperaturze pokojowej żeby nie było twarde), cukier i skórkę oraz sok z połowy cytryny i limonki.Masę odstawiamy do lodówki.
Jeśli mamy świeżą dynię to po wybraniu z niej pestek, kroimy ją na
mniejsze kawałki tak, by się zmieściła do piekarnika, ja kroję ją trochę drobniej bo chce żeby się szybciej piekła. Nastawiamy piekarnik na 180 C i pieczemy ok 1 h. Po
ostudzeniu zdejmuję skórkę i miksuje na gładkie puree blenderem. Jeśli mamy już zamrożone puree to mamy tą procedurę pieczenia dyni z głowy bo naszym zadaniem jest tylko rozmrożenie musu.
W międzyczasie do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę,
cukier, przyprawy, sodę i sól, a następnie mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do nich sklarowane i przestudzone masło, sok z cytryny i limonki, a także skórki z połowy tych owoców i mieszamy. Do naczynia z mokrymi składnikami wsypujemy stopniowo suche składniki i mieszamy. Gdy wszystkie składniki są już dokładnie wymieszane dodajemy puree z dyni i znowu mieszamy. Ciasto pieczemy w natłuszczonej obsypanej bułką tartą tortownicy lub innym naczyniu żaroodpornym w 180 C z termoobiegiem przez ok 1 h. Gdy ciasto przestygnie rozsmarowujemy masę równo po cieście posypujemy skórką z cytryny i limonki a następnie wstawiamy je do lodówki na 1-2 h by masa stężała. Ciasto można przyozdobić również listkami mięty i prażonymi pestkami dyni.
To ciasto jest przepyszne, polecam !!!
OdpowiedzUsuńJadłem i mogę powiedzieć, że to ciasto wymiata. Tyle w temacie :)
OdpowiedzUsuńto w takim razie trzeba zrobić powtórkę z przyjemności :)
Usuń