czwartek, 2 czerwca 2016

Jarmużowy bigos


Eksperymentów z kapustnymi roślinkami ciąg dalszy. Na blogu nie ma jeszcze tradycyjnego bigosu, ale dzisiaj zaproponuje "bigos" z jarmużu. Ciekawy dodatek do obiadowego posiłku, albo samodzielne danie. Zapraszam :)





Jarmużowy bigos
(ok. 2 -3 porcje)
  • ok 250 g jarmużu
  • 100 g kabanosów
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • chilli tajskie
Odrywamy twarde gałązki części jarmużu. Wkładamy listki jarmużu do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy przez ok 6 min.
Kabanosy kroimy pod skosem w plasterki.
Wrzucamy kabanosy na suchą patelnię, dodajemy paprykę wędzoną i smażymy na małym ogniu, aż wytopi się trochę tłuszczu, następnie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy do zeszklenia się cebulki.
Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą  i szczyptą chili, smażymy jeszcze ok 5 min.
Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony z wody jarmuż i smażymy całość ok 2 minut. 
Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...