Eksperymentów z kapustnymi roślinkami ciąg dalszy. Na blogu nie ma jeszcze tradycyjnego bigosu, ale dzisiaj zaproponuje "bigos" z jarmużu. Ciekawy dodatek do obiadowego posiłku, albo samodzielne danie. Zapraszam :)
Jarmużowy bigos
(ok. 2 -3 porcje)
- ok 250 g jarmużu
- 100 g kabanosów
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 cebuli
- sól
- pieprz
- 1 puszka pomidorów
- chilli tajskie
Odrywamy twarde gałązki części jarmużu. Wkładamy listki jarmużu do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy przez ok 6 min.
Kabanosy kroimy pod skosem w plasterki.
Wrzucamy kabanosy na suchą patelnię, dodajemy paprykę wędzoną i smażymy na małym ogniu, aż wytopi się trochę tłuszczu, następnie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i smażymy do zeszklenia się cebulki.
Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i szczyptą chili, smażymy jeszcze ok 5 min.
Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony z wody jarmuż i smażymy całość ok 2 minut.
Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)