Miałam ochotę na coś lekkiego na śniadanie, a że Teofil opróżnił lodówkę z dietetycznych smakołyków to wymyśliłam sobie omlet na parze. Można przygotować go bez zwykłego cukru używając tylko syropu klonowego. Omlet ma konzystencję delikatnej pianki jak ptasie mleczko. Pyszne i lekkie śniadanko, na pewno będzie smakować też dzieciom.
Truskawkowy omlet na parze
(1 porcja)
- 2 jajka
- 4 truskawki
- syrop klonowy lub palmowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru lub inny słodzik
- 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania foremki
Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki.
Ubić białka na sztywno z jedną łyżeczką syropu palmowego lub konowego lub dwoma łyżeczkami cukru. Cukier dodać na początku ubijania piany, syrop palmowy jak już jest sztywna i jeszcze miksować przez 2 minuty, na koniec dodać żółtka i wymieszać łyżką.
Mały pojemniek do gotowania na parze (może być ten, który używamy do gotowania ryżu w parowarze lub kokilka o średnicy ok 12 cm) wysmarować masłem. Przelać masę do foremki, wyłożyć równomiernie truskawki i wstawić do nagrzanego już parowaru. Gotować przez 10 min.
Podawać polane syropem palmowym lub klonowym i jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)