Curry w wiejskim stylu, czy jak kto woli jungle curry, forest curry albo gaeng pah to danie z mięciutkiej wołowiny kontrastującej z jędrynymi warzywami. To danie szczególnie popularne jest w północnej cześci Tajlandii. Cechą charakterystyczną jest brak w składzie mleczka kokosowego. W oryginalnym przepisie są białe bakłażany i krachai, których zdobycie u nas graniczy z cudem. Inspirowałam się jak zwykle przepisem z książki S. Moris, dostosowując go do naszych polskich podniebień i produktów które dostępne są w Polsce, ale wzbogaciłam je o pieczarki i sezam. Zamiast sezamu można dodać do potrawy prażone orzechy nerkowca lub ziemne.
Curry w wiejskim stylu
(4 porcje)
- 700 g dobrej jakości wołowiny (może być rostbef)
- 5 pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki czerwonej pasty curry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 cebula dymka
- 3 liście limy, poszarpane
- 3 cm świeżego imbiru, posiekany w paseczki
- 3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli, pokrojona w plasterki
- garść świeżej bazylii
- 175 g fasolki szparagowej
- 175 g białego bakłażana (lub granatowego)
- 120 g kukurydzy mini
- szczypta zielonego pieprzu
- 750 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sezamu.
Rozgrzewamy wooka, wlewamy do niego olej. Kiedy olej będzie gorący wkładamy pastę curry i mieszamy, aż zacznie rozchodzić sie intesywny zapach.
Dodajemy paski wołowiny i smażymy, mieszając dość energetycznie, aż całe mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy jeszcze ok 2-3 min. Po tym zasie wrzucamy do woka posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę,listki limy, imbir i chilli, sos rybny oraz bazylię (zostawiamy kilka listków do dekoracji). Przesmażamy całość ok 1 min.
Wlewamy do woka bulion, doprawiamy całość cukrem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy curry częściowo pod przykryciem przez ok 1 h, albo do czasu gdy wołowina będzie miękka.
Po ok 20 min duszenia dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę, fasolkę pokrojoną w 2,5 -3 cm kawałki oraz kukurydzę odsączoną z zalewy.
fajny, oryginalny przepis, danie bardzo aromatyczne, próbowałem i polecam!
OdpowiedzUsuń