Curry z krewetek i ananasa*
(4 porcje)
- 400 g krewetek tygrysich
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 10 pomidorków koktailowych
- 90 g ananasa
- garść świeżej bazylii
Wlewamy jedną trzecią mleczka kokosowego do rozgrzanego wooka. Czekamy, aż zacznie bulgotać przy brzegach. Dodajemy pastę curry, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż przyprawy zaczną wydzielać intesywny zapach.
Dodajemy pozostałe mleczko kokosowe, ciepłą wodę , papryczki chilli pokrojone w cienkie plasterki (bez nasion),czosnek przeciśnięty przez praskę, sos rybny, sos ostrygowy i pastę z tamaryndowca. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia , a następnie gotujemy jeszcze 8-10 min.
Wkładamy do sosu krewetki, pomidorki i anansa pokrojonego w kostkę. Gotujemy całość na wolnym ogniu ok 5 min. Na końcu dodajemy liście bazylii (zostawiając kilka do dekoracji).
Przekładamy curry do ogrzanej salaterki i dekorujemy pozostałymi listkami bazylii. Możemy podawać z pieczywem, naanami, naleśnikami mandaryna lub ryżem.*Przepis pochodzi z książki "Kuchnia tajska- to proste" Sally Morris
Przepis świetny, smak zupki bardzo przyjemny :) Pozycja godna polecenia nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej.
OdpowiedzUsuń