Przymierzałam się do magdalenek już od dawna. Przepis pochodzi z książki Rahel Khoo
"Mała paryska kuchnia". Rachel ma w zwyczaju mówić "diet cake out the window" ;-). Coś w tym jest, że najsamczniejsze są te ciasta które sa niestety tuczące. Dlatego dzisiaj będzie duuużo masła, mleko "trójeczka" i cukier z malinami i kremem cytrynowym, czyli madeleines a la creme au citrion. Rachel pisze, że dostała ten przepis od Frankiego Unswortha, który razem z nią uczestniczył w kursie Le Cordon Pieu w Paryżu. Ciasto można przygotować nawet na dzień wcześniej, ale piecze się je tuż przed podaniem, ponieważ magdalenki najlepiej smakują, gdy podaje sie je prosto z pieca.
Magdalenki z kremem cytrynowym
(ok. 30 sztuk)
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- skórka otarta z dużej cytryny
- 20 g miodu
- 60 ml mleka 3 %
- 200 g masła
- ok 150 g malin
- cukier puder do posypania
krem cytynowy
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- sok z jednej dużej cytryny
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 żółtka
Ubij jajka na jasną, puszystą masę.
Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do drugiej miski i dodaj skórkę otartą z jednej cytryny.
Połącz miód oraz mleko z roztopionym i ostudzonym masłem, dodaj masę jajeczną i wymieszaj a następnie wlej całość do mąki i miksuj chwilę miskerem, aż do połączenia składników.
Przykryj miskę z ciastem fiolią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, można zostawić na całą noc.
Aby przygotować krem wrzuć do rondelka skórkę z drugiej cytryny oraz sok z niej, cukier i masło. Podgrzewaj składniki w rondelku na małym ogniu. Kiedy masło i cukier się roztopią zdejmij z ognia.
W misce ubiaj żółtka i dodaj je do rondelka z masłem i nadal energicznie ubijaj. Postaw rondelek na małym ogniu i nadal energicznie ubijaj, aż masa zacznie gęstnieć.Gdyby krem zaczął się gotować zdejmij z ognia na chwilę. Gdy masa zaczenie gęstnieć, zdjemij z ognia i przecedź przez sito, jeśli pojawią się grudki. Owiń szczelnie pojemnik z kremem i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozgrzej piekranik do 190 C.
Nałóż krem cytrynowy do rękawa cukierniczego o małej szpiczastej końcówce i wstaw z powrotem do lodówki.
Natrzyj masłem i posyp mąką formę na magdalenki a następnie napełnij każdy otwór po jednej łyżce ciasta i wciśnij w ciasto po jednej malinie na jeden otwór (maliny umieszczaj otworkiem do góry, który po upieczeniu magdalenki będziesz napełniać kremem cytrynowym).
Piecz magdalenki przez 5 min w temp. 190 C, po czym wyłącz piekarnik na 1 min (magdalenki uzyskają dzięki temu charakterystyczne dla nich wgłębienia od muszelkowej formy). Zmiejsz temp. do 160 C i piecz kolejne 5 min.
Przełóż upieczone magdalenki na ruszt i odstaw na chwilę. Ostudzone nieco magdalenki napełnij kremem cytynowym (ok 1 łyżeczki na jedną magdalenkę) wbijając w malinę końcówkę rękawa cukierniczego.
Posyp cukrem pudrem magdalenki i od razu podawaj.
Umyj formę i przygotuj kolejną porcję magdalenek do pieczenia.
Ale pyszności :-) bardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń