Robiłam pastę tahini do humusu i trochę tego zostało :). Humus tak bardzo Wam się spodobał, iż postanowiłam zrobić z pasty tahini coś na słodko. Pomyślałam że fajnie byłoby dodać pastę do ciasta czekoladowego i zrobić coś ala chałwa chocho cake. Wyszło pyszne, bardzo słodkie ciasto czekoladowe o delikatnym posmaku chałwy.
Ciasto czekoladowo-chałwowo-orzechowe z bananami
(forma keksowa)
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki kremu orzechowego (typu nutella)
- 1/3 szklanki tahini
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 torebka cukru waniliwego
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 banany
- 1 jajko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatki: lody śmietankowe, malaga, orzechowe lub chałwowe, krem orzechowy, cynamon)
Połamać czekoladę na kawałki wrzucić do rondelka, dodać krem orzechowy i wstawić na mały ogień, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady i natychmiast zdjąć z ognia.
Dodać rozpuszczoną czekoladę do kakao i cukru a nastepnie wymieszać ze wszystkimi mokrymi składnikami.
Przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczypte soli.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 C.
Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
Wymieszać suche składniki z mokrymi, a następnie dodać pokruszone orzechy włoskie i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć banany pokrojone w plasterki i całość posypać cynamonem.
Piec ciasto w 200 C przez 20 min a następnie ok 30 min w 170 C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy próbę suchego patyczka, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Gotowe ciasto kroimy w plastry, podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku, smarujemy kremem orzechowym, wykładamy kulkę lodów i posypujemy cynamonem.
Super ciasto, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuń