Zafascynowana ostatnimi czasy wypiekami bezglutenowymi postanowiłam zrobić sobie w domku takie pyszności i wymyśliłam swoje własne ciasto bezglutenowe. Nie ukrywam, że przyczyniła się do tego także jedna z imprez powiązana z bezglutenową kuchnią, na którą niestety nie dojechałam i z ogromnej żałości, że nie mogę degustować bezglutenowych pyszności zrobiłam swoje ciasto. Z tego miejsca, serdecznie pozdrawiam Atelier Smaku :).
Bezglutenowa babka ryżowa z jagodami
- 220 g mąki ryżowej
- 100 g maki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 2 łyżki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 laska wanilii
- 170 g fruktozy
- 4 jajka
- ok 200 g jagód
Sklarować w rondelku masło. Sklarowane masło wystudzić a nastepnie dodać do masy i dalej miksować.
Przesiać przez sito mąkę ryżową i ziemniaczaną, wymieszać ją z proszkiem do pieczenia a następnie dodawać stopniowo do masy i miksować dalej, aż masa będzie gładka.
Jagody umyć a następnie dodać do gotowej masy i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką ziemniaczaną formy do pieczenia babki i piec w 180 C przez ok 1 h. Po 45 minutach, sprawdzić czy ciasto nie jest już gotowe (zrobić próbę suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)