wtorek, 10 czerwca 2014

Ciasto czekoladowo-chałwowo-orzechowe z bananami

Robiłam pastę tahini do humusu i trochę tego zostało :). Humus tak bardzo Wam się spodobał, iż postanowiłam zrobić z pasty tahini coś na słodko. Pomyślałam że fajnie byłoby dodać pastę do ciasta czekoladowego i zrobić coś ala chałwa chocho cake. Wyszło pyszne, bardzo słodkie ciasto czekoladowe o delikatnym posmaku chałwy.



Ciasto czekoladowo-chałwowo-orzechowe z bananami 
(forma keksowa)
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki kremu orzechowego (typu nutella)
  • 1/3 szklanki tahini
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 torebka cukru waniliwego
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • dodatki: lody śmietankowe, malaga, orzechowe lub chałwowe, krem orzechowy, cynamon)
Połamać czekoladę na kawałki wrzucić do rondelka, dodać krem orzechowy i wstawić na mały ogień, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady i natychmiast zdjąć z ognia.
Dodać rozpuszczoną czekoladę do kakao i cukru a nastepnie wymieszać ze wszystkimi mokrymi składnikami.
Przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczypte soli.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 C.
Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia.
Wymieszać suche składniki z mokrymi, a następnie dodać pokruszone orzechy włoskie i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy, na wierzchu ułożyć banany pokrojone w plasterki  i całość posypać cynamonem.
Piec ciasto w 200 C przez 20 min a następnie ok 30 min w 170 C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy próbę suchego patyczka, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Gotowe ciasto kroimy w plastry, podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku, smarujemy kremem orzechowym, wykładamy kulkę lodów i posypujemy cynamonem. 

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)