Bazylia |
W doniczkach rośnie również posadzone w tym samym okresie oregano...
Oregano |
szałwia...
Szałwia |
rozmaryn...
Rozmaryn |
i mięta.
Mięta |
W kuchni pachnie jak we włoskim ogrodzie ;-). Hodowanie własnych ziół polecam wszystkim, którzy mają odrobinę cierpliwości i lubią świeże pachnące listki. Poza tym to ogromna frajda budzić się rano i biec do parapetu, żeby sprawdzić czy coś wykiełkowało. Muszę się przyznać że przez pierwsze 2 tygodnie robiłam to codziennie:). Bazylia wynagrodziła mi zaangażowanie i wykiełkowała już po kilku dniach, potem wypełzło spod ziemi oregano i mięta, następnie pojawiła się skąpo nieśmiała szałwia a na końcu bardzo oporny rozmaryn. Wracając do pierożków to mam w planach również ravioli szpinakowe z ricottą, niebawem powstanie. Viva domowe makarony i pierożki!:)
Włączcie sobie Deana Martina (mnie on pasuje dzisiaj idealnie) i do dzieła!
Ravioli z kiszoną kapustą w sosie pieczarkowym z groszkiem
(3 porcje)
Ciasto:
- 300 g mąki
- ok ¾ szklanki ciepłej wody
- 1 żółtko
- 25 g masła
- 25 g smalcu
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- ok. 150 g kapusty
- 1 cebula
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- ok. 15 pieczarek
- ½ cebuli
- 200 g śmietany 18%
- 5 łyżek groszku konserwowego
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kapustę odcedzić od soku i włożyć do garnka z 1 l
wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz połowę obranej i pokrojonej w
kostkę cebuli. Gotować całość do miękkości ok 1 ½ h, a następnie odcedzić i usunąć ziele
angielskie oraz listek laurowy. Drugą połowę obranej cebuli również pokroić w kostkę wrzucić na patelnię, doprawić solą
i na średnim ogniu dusić do miękkości z niewielką ilością oleju. Gdy cebula będzie już
miękka dodać ugotowaną kapustę i dusić farsz ok 15 min na średnim ogniu, a
następnie odstawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko mąkę i dodać do niej żółtko, zacząć
ugniatać. Dodać posiekane w kostkę masło i smalec, rozetrzeć palcami a
następnie dolewać ciepłą wody z rozpuszczoną jedną płaską łyżeczką soli.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie plastyczne i nie będzie przyklejać się do
rąk, ok 10-15 min , następnie uformować kulę , zawinąć w folię i odstawić na 15
min. Po 15 min ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować z nich placki o
grubości ok 3 mm. Ułożyć farsz z kapusty łyżeczką na jednym placku w odległości
ok 7 cm i przykryć drugim plackiem. Naciskać z wierzchu wokół górki z farszem
tak aby placki się skleiły, a potem wycinać nożem fantazyjne ;-) trójkąty wokół
farszu. Brzegi ravioli przycisnąć naokoło widelcem. Pierożki posypać mąką i
odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować sos.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dusić do miękkości cebulkę z solą. Gdy cebulka będzie już miękka dodać
pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki pod przykryciem na małym ogniu
ok 10-15 min, aż będą miękkie, nie rumienić (w razie potrzeby dolać oleju). Odłożyć kilka uduszonych pieczarek do dekoracji.
Dodać śmietanę i gotować jeszcze
przez ok.5 min. Na końcu dodać groszek konserwowy.
Ravioli gotować w dużym garnku wypełnionym wodą z dodatkiem
soli i 1 łyżki oleju. Ravioli wkładać ostrożnie na wrząca wodę i gotować ok 4-5 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierożki podawać na ciepło z sosem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.
wygląda jak z prawdziwej restauracji :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, zapewniam że wszystko było robione w mojej kuchni. Polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpolecam :), pozdrawiam serdecznie!
UsuńPychota!!!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńTakich pyszności jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować bo kuszą swym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńzachęcam i polecam, pyszne połączenie,pozdrawiam serdecznie!
UsuńKuchnia w takt muzyki lubie tak
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam też musakę i quesadille. Pozdrowienia :)
UsuńŚwietne połączenie...bardzo lubię kiszona kapusta i grzybki...i nieważne czy to suszone czy też pieczarki...ważne że grzyb. Wygląda świetnie...i pewnie tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńTeż mam ziółka nie ma to jak świeżość z własnego chowu.:) pozdrawiam
Pierożki są pyszne z tym sosem. Jeśli chodzi o grzybki to moim największym odkryciem jest uszak bzowy :), chrząstkowaty grzybek który rośnie prawie cały rok na czarnym bzie. Doskonale sprawdza się jako substytut grzybków munków. Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńNie spodziewałem się, że to takie dobre, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń