czwartek, 29 maja 2014

Wegetariańskie smarowidełko czyli humus po mojemu

W końcu zrobiłam swój własny humus i dzielę się przepisem :). Uwilebiam wszelkiego rodzaju pasty, moja ulubiona to pasta z zielonego groszku i pasta ze szprotek. Polecam wypróbować obie! Życzę wszystkim żeby wróciło do nas słońce, miłego dnia :).


Humus
  • 1 puszka cieciorki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • sól
  • 3 1/2 łyżki pasty tahini
  • 5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)
pasta tahini (lub gotowa pasta):
  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanka oleju roślinnego

Prażymy na suchej patelni sezam. Gdy zacznie pachnieć i  lekko się zrumieni zdejmujemy z ognia. Uważamy żeby go nie przypalić, aby nasza pasta nie była zbyt gorzka.
Blendujemy sezam na pastę stopniowo dodając olej. Pastę możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 miesięcy.

Blendujemy sok z cytryny  i ząbek czosnku z pastą tahini a następnie stopniowo dodajemy cieciorkę. Gdy otrzymamy gładką masę doprawiamy pastę solą i chili.
Do humusu możemy dodać również zblendowane suszone pomidory, które nadadzą mu niepowtarzalnego smaku.

piątek, 23 maja 2014

Pieczone skrzydełka z sosem serowym

Od jakiegoś czasu próbuje wyczarować skrzydełka, które jadłam kiedyś w jednej z restauracji w USA. Niestety nie ma u nas takich skrzydełek nigdzie. Próbowałam wiele wersji, ale żadna nie smakuje dokładnie tak samo. Nie udało mi się odtworzyć tego smaku, ale powstało coś nowego co równie dobrze smakuje i w połączeniu z sosem serowym będzie doskonałą przekąską na przyjęcie. Obiecuje, że będę szukać dalej  substytutu amerykańskiej marynaty do skrzydełek i będę się dzielić z Wami najsmaczniejszymi eksperymentami.

Pieczone skrzydełka z sosem serowym 
(ok 4 porcji)
  • 1,5 kg skrzydełek 
 marynata:
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek suszonego chili, posiekany
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego ;
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżka vegety
sos serowy:
  • 130 g śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cytryny
Skrzydełka umyć osuszyć i poprzecinać na pół w stawach.
Umieścić je w misce dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać tak aby obtoczyć mięso w marynacie, przykryć folią i umieścić w lodówce na 24 h.
Nagrzać piekarnik na 180 C i piec skrzydełka ok 40 min, w połowie pieczenia obrócić.
W międzyczasie przygotować sos serowy. W tym celu utrzeć ze śmietaną ser gorgonzola na gładką masę, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i limonki.  Sos wstawić do lodówki, żeby stężał.
Skrzydełka podawać na ciepło z zimnym sosem. 

poniedziałek, 19 maja 2014

Makaron ryżowy w jajku z kurczakiem i brokułami

Ech... marzę o tym żeby Gordon Ramsay otworzył w Polsce swoja restaurację. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jego przepisach i jestem jak dotąd jego wierną fanką. Oprócz jego wykwintnych dań lubię też przepisy bardzo prost jak ten, który Wam dzisiaj przedstawię. Pycha!



Makaron ryżowy w jajku z kurczakiem i brokułami

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku , obrane i pokrojone w plasterki
  • 200 g młodych brokułów, jeśli nie mamy młodego brokuła to obieramy łodyżki, aby miąższ szybko się usmażył
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • limonka

 Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół, a następnie mięso delikatnie ugnieść wałkiem na plaster grubości ok 7 mm. Rozwałkowane mięso kroimy na  paseczki nie grubsze niż najmniejszy palec u ręki.
Jeśli nasz brokuł nie jest młody to wyrzucamy cały pień i pozostawiamy tylko delikatne łodyżki z różyczkami. Łodyżki obieramy aby pozostał tylko delikatny miąższ a następnie kroimy różyczki wzdłuż łodyki na dwie lub trzy cześci w zależności od ich wielkości.
Do woka wlewamy 2 łyżki oliwy, gdy oliwa zacznie dymić wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem i smażymy ok 4 minut mieszając. W między czasie zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem i czekamy, aż zmięknie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gdy kurczak będzie przybierać złoty kolor dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund, a następnie dodajemy brokuły, doprawiamy 3 łyżkami sosu sojowego i smażymy jeszcze przez kilka minut mieszając. 
Gdy łodyżki zaczną mięknąć, ale będą jeszcze chrupkie wyjmujemy kurczaka z brokułami na talerz i przecieramy woka. Rozgrzewamy ponownie w woku 2 łyżki oliwy. Wlewamy do woka 2 roztrzepane jajka i mieszamy. Gdy jajko się zetnie dodajemy  odcedzony  makaron, doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym (ok 1 łyżki)  i dokładnie mieszamy go z jajkami, następnie dodajemy kurczaka z brokułami , smażymy jeszcze przez chwilę do podgrzania składników. Makaron podajemy od razu, skropiony sokiem z limonki. 



środa, 14 maja 2014

Pieczone brokuły w sosie pomidorowo-orzechowym z cheddarem

Właśnie trwa Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu, zatem aby dotrzymać kroku tym co nie jedzą mięsa polecam kolejne danie warzywne. Z nadejściem słonecznych dni mam coraz mniejszą ochotę na dania mięsne, stąd właśnie ostatnio na moim blogu propozycje wegetariańskie. Uwielbiam warzywa pod każdą postacią.  Jeśli serwuję je jako samodzielne dania staram się, aby były na tyle sysące aby dorosły mężczyzna nie odczuwał głodu. Doskonałym dodatkiem do dań warzywnych są wszelkiego rodzaju pestki i orzechy, a także ser. Jeśli przygotujemy sobie danie z takimi dodatkami możemy być pewni że zaspokoi ono głód każdego gościa. 




Pieczone brokuły w sosie pomidorowo-orzechowym z cheddarem
  • 1 duży brokuł
  • 400 g pomidorow z puszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g sera cheddar
  • kawałek suszonej papryczki chilli
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól
  • 3 łyżki delikatnej oliwy
  • 1 łyżeczka masła

Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Wstawić na ogień posoloną wodę do gotowania brokułów. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać posiekaną suszoną chili, smażyć przez kilkanaście sekund i dodać 1 łyżkę posiekanych orzechów, smażyć kilka sekund i dodać cebulę a następnie paprykę. Zmniejszyć ogień i smażyć warzywa do miękkości. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić listkami tymianku, cukrem i solą, wymieszać i podgrzać a następnie zdjąć z ognia. Brokuły wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok 5 min od ponownego zawrzenia wody, mają być lekko podgotowane ale nie gotujemy ich zbyt długo aby się nie rozpadły i nie straciły koloru. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy na spodzie równo różyczki brokuła i skrapiamy go oliwą. Wykładamy łyżką sos pomidorowy wlewając go pomiedzy różyczki brokuła, wysypujemy równomiernie na wierzch ser cheddar i posypujemy 1 łyżką rozdrobnionych orzechów. Całość pieczemy w 180 C przez ok 35-40 min. Dane podajemy na ciepło udekorowane świeżym tymiankiem.
Piknik majowy

poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, kozim serem i orzechami włoskimi

Ostatnio umiłowane przeze mnie tarty i quiche warzywne pojawiają się często na moim stole a także na blogu. Były już takie hity jak tarta ala caprese, tarta z pieczonymi pomidorami czy też quiche z papryką i pieczarkami. czy też quiche z bakłażanem. Dzisiaj zaprezentuję Wam tartę ze wspaniałymi pieczonymi burakmi, kozim serem, orzechami i karmelizowaną cebulką. Uwielbiam pieczone buraczki, ale niestety z uwagi na plamy, które zostawiają na rękach, nie znoszę ich obierać. Tą niezbyt lubianą przeze mnie czynność wykonuję  zawsze w rękawiczkach, a jeśli nie mam ich pod ręką to chociaż trzymając buraka przez folię. Plamy z buraków powinny schodzić nawet pod bieżącą wodą, jeśli kontakt z sokiem buraczanym był krótki (np udało nam się ukroić jeden plasterek ;-) a resztę pracy oddaliśmy naszej połówce ;-). Zazwyczaj jednak sama woda nie wystarcza i wtedy możemy sięgnąć po sok z cytryny lub sodę oczyszczoną, aby wyczyścić nasze dłonie. Nie zapomnijmy posmarować dłoni kremem po oczyszczających zabiegach.



Tarta z pieczonymi burakami, karmelizowaną cebulą, kozim serem i orzechami włoskimi
(forma o śednicy ok 30 cm)
  • 5 średniej wielkości buraków
  • 4 małe czerwone cebule
  • ok 110 g sera koziego
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok 120 ml octu balsamicznego 
  • 20 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz

Buraczki myjemy, osuszamy ręcznikiem, układamy na blasze i  pieczemy przez ok 1 h w piekarniku nagrzanym do 250 C. W tym czasie karmelizujemy cebulki. Na patelni rozpuszczamy  ok 20 g masła i dodajemy jedną łyżkę oleju, aby podnieść temperaturę smażenia. Wrzucamy na patelnię cebulkę pokrojoną w  ćwiartki. Gdy cebulka jest już troszkę obsmażona dodajemy cukier trzcinowy  i ocet balsamiczny ok 120 ml.  Smażymy na małym ogniu do zagęszczenia się sosu i odparowania ok 4/5 sosu, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Upieczone buraki wyjmujemy z folii, studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, doprawiamy je solą i rozmarynem. Ciasto francuskie układamy na formie i zapiekamy w piekarniku w 200 C przez ok 10 min. Mieszamy jajka ze śmietaną, czosnkiem i doprawiamy solą, dodajemy też listki z kilku gałązek tymianku. Wylewamy masę jajeczną na ciasto. Układamy równomiernie plastry buraczków oraz karmelizowaną cebulkę, polewamy całość pozostałym sosem z cebulek a następnie posypujemy pokruszonym serem i pokruszonymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. 
Piknik majowy

czwartek, 8 maja 2014

Serek wiejski z pomidorami, awokado i bazylią


Po długiej zimie przychodzi czas na lekkie, wiosenne śniadania i oto jedno z nich.  Uwielbiam takie połączenie składników. Można zrezygnować z awokado czy papryki jeśli ktoś za nimi nie przepada, ale absolutną podstawą są pomidory, bazylia i przyprawy. 


Serek wiejski z pomidorami, awokado i bazylią
(1 porcja)
  • 200 g serka wiejskiego chudego
  • 1 pomidor
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • czosnek granulowany
  • 1/4 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz 
  • krem balsamiczny



Do serka wiejskiego dodajemy kilka kropel soku z limonki, sól, szczyptę czosnku, pieprz oraz 3-4  poszatkowane listki bazylii. Całość mieszamy i umieszczamy w szklanym pucharku lub miseczce. Pomidory i awokado kroimy w kostkę. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Awokado skrapiamy pozostałym sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wykładamy na serek równą warstwę pomidorów a następnie równomiernie układamy awokado. Na warstwę awokado wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę. Na suchej patelni prażymy pestki dyni wysypujemy je na wierzch  i dekorujemy świeżą bazylią. Całość polewamy kremem balsamicznym.

wtorek, 6 maja 2014

Pieczona kapusta z pomidorami w sosie czosnkowo-imbirowym

Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw kulinarnych z młodą kapustą. Gdyby wszystkie dania wegetariańskie smakowały tak jak pieczona kapusta z pomidorami, która powstała dzisiaj w mojej kuchni to wcale nie brakowałby mi mięsa. 




Pieczona kapusta z pomidorami
(3 porcje)
  • 1 główka kapusty (najlepiej młodej)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej 
  • 150 g śmietany lub jogurtu
  •  kawałek świeżego imbiru
  • 80 g serka naturalnego do smarowania (opcjonalnie)

Obieramy kapustę z wierzchnich liści i kroimy ją w plastry o grubości ok 2-3 cm. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wylewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy go na całej powierzchni papieru. Układamy kapustę na papierze polewamy równomiernie olejem ok 1-2 łyżeczki na jeden plaster, nacieramy wszystkie plastry 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i oprószamy papryką, solą i pieprzem. Wykładamy na każdy plaster  pomidory z puszki. Smarujemy warstwę pomidorów 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posypujemy całość cukrem pudrem, doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi i porwaną na kawałki świeżą bazylią. Całość wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy ok 40 min , do miękkości kapusty. W tym czasie mieszamy śmietanę lub gęsty jogurt z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z imbirem obranym ze skórki i startym na tarce. Doprawiamy sos solą i wstawiamy do lodówki. Upieczoną kapustę podajemy razem z sosem i kawałkami serka naturalnego. 
Piknik majowy

poniedziałek, 5 maja 2014

Kurczak z orzechami włoskimi i kapustą w sosie słodko-kwaśnym

Wróciłam na chwilę do kuchni chińskiej, może dlatego że w zasadzie dużo w niej warzyw a mało mięsa i co najważniejsze wpadła w moje ręce młoda kapusta. Danie to można zrobić również gdy nie mamy młodej kapusty, ale taka najbardziej mi smakuje. 




Kurczak z orzechami włoskimi i kapustą w sosie słodko-kwaśnym
(2 porcje)

kurczak:
  • 250 g kurczaka
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wina ryżowego (może być dowolne białe wino)
  • olej
  • sól

kapusta :
  • 400 g białej młodej kapusty
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek suszonej ostrej papryczki
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej
  • 1/2 filiżanki sosu słodko-kwaśnego (przepis na sos znajdziesz TUTAJ)



Pokroić kapustę i paprykę w cienkie paski. Pokroić mięso w duże kawałki , wymieszać z 1 łyżką wina, lekko posolić i odstawić na ok pół godziny do zamarynowania. W międzyczasie obrać z łupinek orzechy i posiekać je drobno. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z białkami, aż do uzyskania gładkiego lanego ciasta. Odsączyć kurczaka z marynaty i obtoczyć w cieście a następnie dokładnie obkleić w posiekanych orzechach tak, aby przylgnęły ze wszystkich stron. Rozgrzać olej w woku i podsmażać w nim kawałki kurczaka, dopóki się nie zrumienią.  Na koniec kawałki kurczaka wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu.

 Rozgrzać olej w czystym woku, dodać ostre papryczki i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.  Po paru sekundach dodać pokrojoną w paski kapustę i paprykę i poddusić parę minut, mieszając drewnianą łopatką lub specjalnymi długimi pałeczkami do gotowania. Dodać sos słodko kwaśny, dobrze wymieszać i podawać ciepłe razem z kurczakiem z orzechami włoskimi ozdobionymi plasterkami ogórka.