wtorek, 6 maja 2014

Pieczona kapusta z pomidorami w sosie czosnkowo-imbirowym

Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw kulinarnych z młodą kapustą. Gdyby wszystkie dania wegetariańskie smakowały tak jak pieczona kapusta z pomidorami, która powstała dzisiaj w mojej kuchni to wcale nie brakowałby mi mięsa. 




Pieczona kapusta z pomidorami
(3 porcje)
  • 1 główka kapusty (najlepiej młodej)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • olej 
  • 150 g śmietany lub jogurtu
  •  kawałek świeżego imbiru
  • 80 g serka naturalnego do smarowania (opcjonalnie)

Obieramy kapustę z wierzchnich liści i kroimy ją w plastry o grubości ok 2-3 cm. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wylewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy go na całej powierzchni papieru. Układamy kapustę na papierze polewamy równomiernie olejem ok 1-2 łyżeczki na jeden plaster, nacieramy wszystkie plastry 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i oprószamy papryką, solą i pieprzem. Wykładamy na każdy plaster  pomidory z puszki. Smarujemy warstwę pomidorów 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posypujemy całość cukrem pudrem, doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi i porwaną na kawałki świeżą bazylią. Całość wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy ok 40 min , do miękkości kapusty. W tym czasie mieszamy śmietanę lub gęsty jogurt z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z imbirem obranym ze skórki i startym na tarce. Doprawiamy sos solą i wstawiamy do lodówki. Upieczoną kapustę podajemy razem z sosem i kawałkami serka naturalnego. 
Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...