środa, 14 maja 2014

Pieczone brokuły w sosie pomidorowo-orzechowym z cheddarem

Właśnie trwa Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu, zatem aby dotrzymać kroku tym co nie jedzą mięsa polecam kolejne danie warzywne. Z nadejściem słonecznych dni mam coraz mniejszą ochotę na dania mięsne, stąd właśnie ostatnio na moim blogu propozycje wegetariańskie. Uwielbiam warzywa pod każdą postacią.  Jeśli serwuję je jako samodzielne dania staram się, aby były na tyle sysące aby dorosły mężczyzna nie odczuwał głodu. Doskonałym dodatkiem do dań warzywnych są wszelkiego rodzaju pestki i orzechy, a także ser. Jeśli przygotujemy sobie danie z takimi dodatkami możemy być pewni że zaspokoi ono głód każdego gościa. 




Pieczone brokuły w sosie pomidorowo-orzechowym z cheddarem
  • 1 duży brokuł
  • 400 g pomidorow z puszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 100 g sera cheddar
  • kawałek suszonej papryczki chilli
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól
  • 3 łyżki delikatnej oliwy
  • 1 łyżeczka masła

Brokuła umyć i podzielić na różyczki. Wstawić na ogień posoloną wodę do gotowania brokułów. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i dodać posiekaną suszoną chili, smażyć przez kilkanaście sekund i dodać 1 łyżkę posiekanych orzechów, smażyć kilka sekund i dodać cebulę a następnie paprykę. Zmniejszyć ogień i smażyć warzywa do miękkości. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić listkami tymianku, cukrem i solą, wymieszać i podgrzać a następnie zdjąć z ognia. Brokuły wrzucić do wrzącej wody i gotować przez ok 5 min od ponownego zawrzenia wody, mają być lekko podgotowane ale nie gotujemy ich zbyt długo aby się nie rozpadły i nie straciły koloru. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy na spodzie równo różyczki brokuła i skrapiamy go oliwą. Wykładamy łyżką sos pomidorowy wlewając go pomiedzy różyczki brokuła, wysypujemy równomiernie na wierzch ser cheddar i posypujemy 1 łyżką rozdrobnionych orzechów. Całość pieczemy w 180 C przez ok 35-40 min. Dane podajemy na ciepło udekorowane świeżym tymiankiem.
Piknik majowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...