Kurczak z orzechami włoskimi i kapustą w sosie
słodko-kwaśnym
(2 porcje)
kurczak:
- 250 g kurczaka
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 białka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wina ryżowego (może być dowolne białe wino)
- olej
- sól
kapusta :
- 400 g białej młodej kapusty
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- kawałek suszonej ostrej papryczki
- świeżo zmielony pieprz
- olej
- 1/2 filiżanki sosu słodko-kwaśnego (przepis na sos znajdziesz TUTAJ)
Pokroić kapustę i paprykę w cienkie paski. Pokroić mięso w duże kawałki , wymieszać z 1 łyżką wina,
lekko posolić i odstawić na ok pół godziny do zamarynowania. W międzyczasie
obrać z łupinek orzechy i posiekać je drobno. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z
białkami, aż do uzyskania gładkiego lanego ciasta. Odsączyć kurczaka z marynaty
i obtoczyć w cieście a następnie dokładnie obkleić w posiekanych orzechach tak, aby przylgnęły ze wszystkich stron. Rozgrzać olej w woku i podsmażać w nim
kawałki kurczaka, dopóki się nie zrumienią.
Na koniec kawałki kurczaka wyjąć na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu.
Rozgrzać olej w czystym woku, dodać ostre papryczki i szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Po paru sekundach dodać pokrojoną w paski kapustę i paprykę i
poddusić parę minut, mieszając drewnianą łopatką lub specjalnymi długimi pałeczkami do gotowania.
Dodać sos słodko kwaśny, dobrze wymieszać i podawać ciepłe razem z kurczakiem z
orzechami włoskimi ozdobionymi plasterkami ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)