Do wczoraj wydawało mi się, że moim faworytem są krewetki w sosie śmietanowym ale teraz się już pogubiłam. Ośmielam się obwieścić światu, że to są prawdopodobnie najlepsze krewetki w sosie pomidorowym, a już na pewno są najlepsze z pośród tych, które jadłam w swoim życiu. Robiłam trzy wersje tego dania w ostatnim czasie i do gustu najbardziej przypadła mi ostatnia i tą właśnie Wam dzisiaj zaprezentuję. Najłatwiej dostępnym produktem na rynku polskim są oczywiście krewetki już obrane, poddane wstępnej obróbce termicznej (są lekko różowe, te super świeże są szare!), które można dostać w większości delikatesów i takich będziemy dzisiaj używać.
Krewetki w sosie pomidorowym
(2 porcje)
- 330 g krewetek tygrysich
- 25 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kawałek suszonej chilli
- 120 g koncentratu pomidorowego 30%
- 150 ml soku pomidorowego
- 100 ml kremówki 30%
- 4 łyżki mirin (można zastąpić innym białym bardzo słodkim winem)
- 80 g cebulek marynowanych
- sól
- pieprz
- garść świeżej bazylii
- 2 nieduże garści ulubionego makaronu, np. świderki
- 3 kajzerki lub bagietka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
Rozmrozić krewetki, opłukać i osuszyć a następnie natrzeć jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 min. Na patelni roztopić 25 g masła i 2 łyżki oliwy. Dodać drobno pocięty kawałek suszonej papryczki chilli, smażyć ok 30 sekund i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć ok 15 sekund a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Smażyć całość ok 1 minuty wlać 4 łyżki mirin i smażyć na dość dużym ogniu ok 4 min, aż odparuje część wina. Dodać koncentrat i sok pomidorowy doprawić solą i pieprzem, wymieszać a następnie dodać peklowane cebulki i gotować na małym ogniu przez 10 min.
W tym czasie ugotować makaron i przygotować grzanki. Sklarować masło w rondelku, dodać zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i mieszanką posmarować z obu stron kajzerki pokrojone w plastry. Nagrzać piekarnik do 180 C i tuż przed umieszczeniem krewetek w sosie umieścić grzanki w piekarniku i grillować ok 4 min.
Wracamy do sosu pomidorowego i dodajemy do niego krewetki układająć je na wierzchu, gotujemy całość na średnim ogniu przez 1,5 minuty a następnie obracamy krewetki na drugą stronę i gotujemy kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie dodajemy do sosu kremówkę, mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby jeszcze solą. Całość gotujemy jeszcze przez jedną minutę a następnie mieszamy sos z makaronem.Danie podajemy od razu, udekorowane obficie świeżą bazylią w towarzystwie ciepłych grzanek czosnkowych.
dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://sentimentphotography.blogspot.com/
Świetna pozycja. Krewetki wyszły bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń