Idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W sobotę można się trochę polenić i przygotować sobie wspaniałe śniadanie, takie z serii królewskich.
Wytrawne muffiny z boczku i jaj sadzonych
(2 porcje)
- 4 jajka
- Ok 12 plasterków boczku
- 4 plasterki sera camembert z ziołami
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- kilka marynowanych pieczarek
Wyłożyć starannie plasterkami boczku 4 dołki w formie na
muffiny, tak aby pokryły one całkowicie dno i brzegi dołków.
Wstawić formę z boczkiem do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok 15 min, aż
boczek się przyrumieni. Wyjąć formę z piekarnika a następnie wbić ostrożnie w
każdy dołek jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Wierzch posypać solą i czosnkiem niedźwiedzim
a następnie wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 180 C przez ok 10 min, aż
białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze miękkie. Muffiny podawać z
marynowanymi pieczarkami i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)