poniedziałek, 27 stycznia 2014

Wytrawne muffiny z boczku i jaj sadzonych

Idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W sobotę można się trochę polenić i przygotować sobie wspaniałe śniadanie, takie z serii królewskich. 


Wytrawne muffiny z boczku i jaj sadzonych
(2 porcje)
  • 4 jajka
  • Ok 12 plasterków boczku
  • 4 plasterki sera camembert z ziołami
  • sól
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • kilka marynowanych pieczarek 


Wyłożyć starannie plasterkami boczku 4 dołki w formie na muffiny, tak aby pokryły one całkowicie dno i brzegi dołków. Wstawić formę z boczkiem do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok 15 min, aż boczek się przyrumieni. Wyjąć formę z piekarnika a następnie wbić ostrożnie w każdy dołek jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka.  Wierzch posypać solą i czosnkiem niedźwiedzim a następnie wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 180 C przez ok 10 min, aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze miękkie. Muffiny podawać z marynowanymi pieczarkami i pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...