To, że uwielbiam wątróbkę i serwuję ją często z owocami jest już wiadomo nie od dziś, ale ostatnio pierwszy raz podałam ją z... figami. To wszystko za sprawą "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo i małemu niedoborowi żelaza ;-). Już w Starym Testamencie jest mowa o figach, zajdujemy tam zapisy o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza przez proroka Izajasza przy pomocy placka figowego. Figi zarówno w starożytnej Grecji jak i Rzymie uznawane były za symbol płodności i miłości fizycznej, przypisywano im magiczną moc i uważano za afrodyzjak. Rzymski przyrodnik Pliniusz polecał figi w celu przywrócenia sił i energii osobom osłabionym długą chorobą. Jeśli chodzi o uzupełnianie braków żelaza to wątróbka jest moim ulubionym składnikiem dań bogatych w ten pierwiastek. Nie należy oczywiście z nią przesadzać bo gromadzi się w niej szkodliwy dla nas ołów i przy dużych brakach żelaza jednak powinniśmy wspierać się suplementami poleconymi przez lekarza. Najlepsza jest oczywiście wątróbka wołowa, ale ja wolę delikatniejszą, mięciutką drobiową, która rozpływa się w ustach. Dużych ilości wątróbki nie powinny spożywać osoby otyłe i mające problem z miażdzycą, ponieważ posiada ona dość dużą zawartość cholesterolu. Przy okazji chciałabym obalić mit o szpinaku, pomimo tego że zawiera przyzwoitą ilość żelaza to nie jest ono wcale dobrze przyswajalne. Znacznie więcej żelaza znajduje się w warzywach kapustnych i w soczewicy. Najbardziej bogate w żelazo wśród warzyw są rośliny strączkowe soja i fasola.. i uwaga ! co dla mnie było nowością - pieczone ziemniaki także mają go całkiem sporo. Aby uzupełnić braki żelaza zamiast słodyczy powinniśmy chrupać suszone morele, brzoskwinie lub śliwki, zrezygnować z kawy i coli, a dania bogate w żelazo popijać sokami bogatymi w wit. C. Na zdrowie :)
Sałatka z wątróbką i figami
(1 porcja)
- 1 łyżeczka masła
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie krążki
- 1 gałązka tymianku
- 200 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 100 g sałaty
- 4 figi pokrojone w ćwiartki
- oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia
- sól
- pieprz
- krem balsamiczny cytrynowy (opcjonalnie)
Na patelni klarujemy masło i dodajemy cebulę oraz tymianek, następnie podsmażamy na średnim ogniu ok 6-8 min.
Watróbki kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
Przed włożeniem ich na patelnie zwiększamy ogień i obsmażamy je po 1-2 min z każdej strony, aż się przyrumienią na zewnątrz, ale środku będą nadal różowe.
Pod koniec wlewamy ocet i na 30 sek. pozostawiamy patelnię na ogniu.
W czasie gdy wątróbki się smażą, wykładamy na talerz liście sałat i figi.
Na sałatę nakładamy podsmażoną cebulę i wątróbki (bez tymianku).
Skrapiamy wszystko oliwą i doprawiamy solą. Opcjonalnie możemy doprawić kremem balsamicznym.
Jak u Ciebie jest pysznie! Ślinię się na każdy przepis! Mniam :)
OdpowiedzUsuń