Chyba powinniśmy się spieszyć jeśli planujemy grzybobranie bo zimne noce, które pojawiają się coraz częściej i brak deszczu nie sprzyjają naszym grzybom. Uwielbiam wyprawy na grzyby, potrafie chodzić bez przerwy przez 6 godzin i nie czuje zmęczenia. Jak tylko znajdę wolną chwilę to na pewno wybiorę się jeszcze pare razy tej jesieni. Dzisiejsza propozycja to pyszne klopsy z sosem grzybowym.
Klopsy z sosem grzybowym
(4 porcje)
- 400 g grzybów leśnych (podgrzybki, koźlarze, maślaki)
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 cebule
- 70 g bułki tartej
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- garstka liśtków świeżej bazylii
Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, solą i pieprzem oraz jajkami, a następnie uformować kulki o średnicy ok 4-5 cm.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni, następnie wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i dusić na małym ogniu do miękkości ok 7 min.
Grzyby pokroić w 0,5 cm paski , dodać je do cebuli i smażyć ok 10 min, często mieszająć.
Doprawić podsmażone grzyby sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku, wymieszać a następnie ułożyć na nich klopsiki. Smazyć całość jeszcze ok 20 min, delikatnie mieszając co jakiś czas, aby grzyby nie przywarły do dna.
W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie obrane ziemniaki.
Klopsiki podawać na ciepło z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)