Banalnie prosty przepis, który powstał zupełnie przypadkiem w momencie gdy szukałam do swojego jadłospisu dietetycznych, ale smacznych i zdrowych dań. Teraz regularnie przygotowuje to danie bo tak na prawdę "samo się robi" i jest pyszne.
Łosoś na parze w sosie musztardowym z jabłkami
(2 porcje)
- 400 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy kremskiej (jeśli używamy innej należy wymieszać ją z 1 czubatą łyżeczką cukru)
- 1/2 jabłka
- 1 brokuł średniej wielkości
- sól
- pieprz
Filet z łososie obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą. Następnie umieszczamy łososia w pojemniku do gotowania ryżu na parze lub innym naczyniu które nadaje się do gotowania na parze i pokrywamy warstwą musztardy.
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na ok 0,5 cm plasterki. Układamy je na wierzchu łososia i delikatnie oprószamy solą.
Brokuły myjemy dzielimy na mniejsze różyczki.
Łososia i brokuły umieszczamy w parowarze i gotujemy przez ok 30 min.
Danie serwujemy na ciepło doprawione kolorowym pieprzem
Zjadłbym coś takiego ! :-)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńPrzepysznie! I ten aromat jabłka...
OdpowiedzUsuńJabłuszko dodaje subtelnej słodyczy , cudowne połączenie. Uwielbiam też szaszłyki z łososiem i ananasem - są na blogu. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŁosoś był przepyszny, danie bardzo smaczne i lekkie jednocześnie :)
OdpowiedzUsuń