Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw kulinarnych z młodą kapustą. Gdyby wszystkie dania wegetariańskie smakowały tak jak pieczona kapusta z pomidorami, która powstała dzisiaj w mojej kuchni to wcale nie brakowałby mi mięsa.
Pieczona kapusta z pomidorami
(3 porcje)
- 1 główka kapusty (najlepiej młodej)
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 5 dużych ząbków czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej
- 150 g śmietany lub jogurtu
- kawałek świeżego imbiru
- 80 g serka naturalnego do smarowania (opcjonalnie)
Obieramy kapustę z wierzchnich liści i kroimy ją w plastry o grubości ok 2-3 cm. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wylewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy go na całej powierzchni papieru. Układamy kapustę na papierze polewamy równomiernie olejem ok 1-2 łyżeczki na jeden plaster, nacieramy wszystkie plastry 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i oprószamy papryką, solą i pieprzem. Wykładamy na każdy plaster pomidory z puszki. Smarujemy warstwę pomidorów 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, posypujemy całość cukrem pudrem, doprawiamy solą oraz ziołami prowansalskimi i porwaną na kawałki świeżą bazylią. Całość wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i pieczemy ok 40 min , do miękkości kapusty. W tym czasie mieszamy śmietanę lub gęsty jogurt z pozostałym czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z imbirem obranym ze skórki i startym na tarce. Doprawiamy sos solą i wstawiamy do lodówki. Upieczoną kapustę podajemy razem z sosem i kawałkami serka naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)