"Zygmunt Stary tak kochał swoją żonę, że zaczął jeść kalafiory" . Mało kto wie iż ta piękna roślina z rodziny kapustowatych jest bogatym źródłem witaminy C. Zjadając 100 g surowego kalafiora zapewniamy sobie 100 % dziennego zapotrzebowania wit. C. Podczas gotowania mniejsza się ona o około połowę. Należy pamiętać aby zawsze kalafiora gotować bez przykrywki tak aby nie powodować gromadzenia się przykrej w zapachu siarki w potrawie, która się uwalnia z warzywa pod wpływem wysokiej temperatury.
Prosta sałatka kalafiorowa*
(2 porcje)
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
sos:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu light
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- vegeta
Kalafiora oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować ok 5 min w osolonym wrzątku, osączyć i pozostawić do całkowitego wystudzenia a następnie dodać posiekany koperek. Aby przygotować sos wymieszać jogurt naturalny z majonezem i doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczyptą vegety do smaku. Sos wymieszać z kalafiorem. Sałatkę podawać schłodzoną.
Wspaniała sałatka :) Przepyszna :) Muzyka na stronie również bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajna sałatka - smaczna i prosta w przygotowaniu, śmiało polecam, obawiałem się trochę surowego czosnku z kalafiorem, ale było ok. :)
OdpowiedzUsuń