Medal za medalem w Soczi, więc dzisiaj będzie po polsku z tej okazji :). Chyba każdy Polak jadł w swoim życiu chociaż jednego kotleta mielonego. Wybrałam dla Was takie, które smakują mi najbardziej, takie jak u mamy ale... z greckim wnętrzem. Feta świetnie komponuje się z poduszeczką z papryki, czerwonej cebuli i buraków. Ci z Was, którzy są wierni tradycji mogą z powodzeniem zrezygnować z greckiego serca z fety i zrobić na bazie tego przepisu klasyczną wersję kotletów bez dodatków. Smacznego!
Kotlety mielone z fetą na poduszeczce z papryki i buraczków
(ok 4 porcji)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mała cebula
- 1 ½ kajzerki
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- pieprz czarny
- ok 130 g sera feta
- olej do smażenia
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 burak
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 9 łyżek octu balsamicznego
- 4 porcje kaszy jaglanej
- ok 100 g roszponki (jedno opakowanie)
Kajzerki namoczyć przez 5 min w miseczce z letnią wodą. Następnie odcisnąć z nich wodę, rozdrobnić palcami i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa dodać również jedno całe jajko, 1 łyżeczkę soli i doprawić pieprzem. Mięso wrabiać rękami, aż składniki dokładnie się wymieszają. Fetę pokroić w kotkę 1,5 na 3 cm. Nabrać kulkę mięsa na dłoń, wyrobić placuszek, na środku ułożyć kostkę fety , zawinąć i uformować spłaszczoną kulę jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Postępować tak, aż do wykorzystania całego mięsa. Uformowane kotlety smażyć partiami na średnim ogniu, na patelni z ok 3 łyżkami oleju, aż ładnie się zrumienią (ok 30 min ), obracając co jakiś czas z każdej strony.
W tym czasie podsmażamy plastry buraków na 1 łyżce oleju przez 3 minuty z 1 łyżką
cukru a następnie zalewamy je 6 łyżkami octu winnego i 3 łyżkami wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do
miękkości ok 15-20 min.
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem pokrojoną w paseczki
paprykę i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać całość łyżką cukru i smażyć przez ok 3-4 minuty na dość dużym ogniu, aż
cebula się skarmelizuje a następnie dolać 4-5 łyżek octu balsamicznego i smażyć
aż papryka stanie się lekko miękka ok 10 min. Przed końcem smażenia dodać na patelnie do papryki ugotowane buraki, wymieszać.
Usmażone kotleciki podawać na ciepło ułożone na ciepłej papryce z burakami oraz z kaszą jaglaną lub gotowanymi ziemniakami oraz roszponką doprawioną solą, pieprzem i oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)