środa, 19 lutego 2014

Kotlety mielone z fetą na poduszeczce z papryki i buraczków

Medal za medalem w Soczi, więc dzisiaj będzie po polsku z tej okazji :). Chyba każdy Polak jadł w swoim życiu chociaż jednego kotleta mielonego. Wybrałam dla Was takie, które smakują mi najbardziej, takie jak u mamy ale... z greckim wnętrzem. Feta świetnie komponuje się z poduszeczką z papryki, czerwonej cebuli i buraków. Ci z Was, którzy są wierni tradycji mogą z powodzeniem zrezygnować z greckiego serca z fety i zrobić na bazie tego przepisu klasyczną wersję kotletów bez dodatków. Smacznego!



Kotlety mielone z fetą na poduszeczce z papryki i buraczków 
(ok 4 porcji)

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ½ kajzerki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • pieprz czarny
  • ok 130 g sera feta
  • olej do smażenia
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 burak
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 9 łyżek octu balsamicznego
  • 4 porcje kaszy jaglanej
  • ok 100 g roszponki (jedno opakowanie)


Kajzerki namoczyć przez 5 min w miseczce z letnią wodą. Następnie odcisnąć z nich wodę, rozdrobnić palcami i dodać do mięsa mielonego. Do mięsa dodać również jedno całe jajko, 1 łyżeczkę soli i doprawić pieprzem. Mięso wrabiać rękami, aż składniki dokładnie się wymieszają. Fetę pokroić w kotkę 1,5 na 3 cm. Nabrać kulkę mięsa na dłoń, wyrobić placuszek, na środku ułożyć kostkę fety , zawinąć i uformować spłaszczoną kulę jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Postępować tak, aż do wykorzystania całego mięsa. Uformowane kotlety smażyć partiami na średnim ogniu, na patelni z ok 3  łyżkami oleju, aż ładnie się zrumienią (ok 30 min ),  obracając co jakiś czas z każdej strony.

W tym czasie podsmażamy plastry buraków na 1 łyżce oleju przez 3 minuty z 1 łyżką cukru a następnie zalewamy je 6 łyżkami octu winnego i 3 łyżkami wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok 15-20 min.
Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka. Posypać całość łyżką cukru i smażyć przez ok 3-4 minuty na dość dużym ogniu, aż cebula się skarmelizuje a następnie dolać 4-5 łyżek octu balsamicznego i smażyć aż papryka stanie się lekko miękka ok 10 min. Przed końcem smażenia dodać na patelnie do papryki ugotowane  buraki, wymieszać. 

Usmażone kotleciki  podawać na ciepło ułożone na ciepłej papryce z burakami oraz z kaszą jaglaną lub gotowanymi ziemniakami oraz roszponką doprawioną solą, pieprzem i oliwą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...