Nie każdy z nas ma tak zasobny portfel jak Arystoteles Onasis, który ofiarował Marii Callas walentynkę z litego złota wysadzaną diamentami i szmaragdami wartą 250 tysięcy dolarów, ale każdy może przygotować wspaniała kolację, która będzie wyrazem naszych głębokich uczuć do drugiej osoby. Egzotyczny
łosoś to idealna propozycja dla zakochanych na kolację Walentynkową jak i dla tych, którzy zakochani akurat nie są lub walentynek nie obchodzą. Zachwycamy się Walentynkami, które przyszły do nas z zachodu a zapominamy, że mamy swoje własne wspaniałe święto miłości, urodzaju i płodności w czerwcu. Celebrujmy zatem częściej w lutym, w czerwcu i w grudniu popołudniu ;-), bo nie ma nic złego w częstym okazywaniu sobie uczuć i radości. Smacznego!
Egzotyczny łosoś z camembertem w sosie z granatu
(2 porcje)
- 400 g filetu z łososia
- 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera camembert
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka soku z limonki
- oliwa z oliwek
- roszponka
- sól
- pieprz
sos z granatu:
- 300 g pestek granatu (jeden duży owoc)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki sosu Worcestershire
- 6-7 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 4 łyżki soku z cytryny i skórka otarta z 1/2
cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki masła
Łososia umyć,
osuszyć, natrzeć solą, imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Ostawić na ok 20
min do lodówki. W tym czasie zacząć przygotowanie sosu. Na patelnię wrzucić
pestki granatu, dodać imbir, wodę, ocet,sok z cytryny, sos Worcestershire i cukier. Gotować całość na średnim
ogniu przez ok 40 min, aż do prawie całkowitego zredukowania płynu (powinno pozostać ok 3 łyżek płynu). W połowie gotowania doprawić
szczyptą soli do smaku i rozmarynem oraz dodać 2 łyżeczki masła.
W międzyczasie
wysmarować naczynie żaroodporne jedną łyżeczką masła i skropić kilkoma kroplami
oliwy. Ułożyć w nim łososia, pokryć go plastrami sera camembert i piec przez
ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy łosoś jest już gotowy
obrać awokado, pokroić je w plastry, skropić sokiem z limonki,delikatnie posolić i doprawić pieprzem.
Upieczonego łososia
ułożyć na sosie z granatu i udekorować plastrami awokado. Podawać z roszponką doprawioną solą i pieprzem oraz oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)