poniedziałek, 16 września 2013

Spaghetti z kapustą włoską w tymianku, papryką, suszonymi pomidorami i orzechami arachidowymi

Ugniatanie orzechów arachidowych w moździerzu zakończyło się sukcesem. Co tu dużo pisać, eksperyment się powiódł. Smakuje wybornie :). Uwielbiam połączenie orzechów z pomidorami suszonymi. Smakuje lepiej niż red pesto, idealnie komponuje się z białym wytrawnym jak i słodkim winem. Suszone pomidory własnej produkcji zdały egzamin po raz drugi. Już raz ich używałam w makaronie z brokułami Gordona. Dzisiaj mój makaron z duszoną w tymianku kapustą włoską z papryką, suszonymi pomidorami i pysznym aromatycznym cheddarem. Polecam.





Spaghetti z kapustą włoską w tymianku, papryką, suszonymi pomidorami i orzechami arachidowymi 

(2-3 porcje)

  • 30 g orzechów arachidowych
  • 220 kapusty włoskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża garść suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku (najlepiej z zalewy z suszonych pomidorów)
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 łyżki olej z zalewy z pomidorów 
  • kawałek suszonego papryczki chilli 
  • sól morska 
  • makaron spaghetti (2-3 porcje)
  • 30 g masła 
  • ok 20 sera cheddar do posypania

Kapustę pokroić w paski. Podgrzać na patelni ok 4 łyżek oleju z pomidorów i 30 g masła. Dodać posiekaną papryczką chili, zmniejszyć ogień do minimum i przesmażać ok 1-2 min,następnie dodać posiekany czosnek.
Po chwili  dodać kapustę włoską 1/2 szklanki wody oraz kilka gałązek tymianku, doprawić solą morską i dusić pod przykryciem 15-20 min, aż będzie  miękka.  Gdy kapusta będzie prawie gotowa dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski. W międzyczasie ugotować makaron al dente.  Zmielić w 
moździerzu lub posiekać drobno orzechy arachidowe a następnie je uprażyć na suchej patelni i dodać do warzyw gdy papryka będzie miękka. Zamieszać już nie gotować. Dodać ugotowany makaron i posypać starym cheddarem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...