Ugniatanie orzechów arachidowych w moździerzu zakończyło się sukcesem. Co tu dużo pisać, eksperyment się powiódł. Smakuje wybornie :). Uwielbiam połączenie orzechów z pomidorami suszonymi. Smakuje lepiej niż red pesto, idealnie komponuje się z białym wytrawnym jak i słodkim winem. Suszone pomidory własnej produkcji zdały egzamin po raz drugi. Już raz ich używałam w makaronie z brokułami Gordona. Dzisiaj mój makaron z duszoną w tymianku kapustą włoską z papryką, suszonymi pomidorami i pysznym aromatycznym cheddarem. Polecam.
Spaghetti z kapustą włoską w tymianku, papryką, suszonymi pomidorami i orzechami arachidowymi
(2-3 porcje)
- 30 g orzechów arachidowych
- 220 kapusty włoskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 duża garść suszonych pomidorów
z oleju
- 1 ząbek czosnku (najlepiej z
zalewy z suszonych pomidorów)
- kilka gałązek tymianku
- 4 łyżki olej z zalewy z pomidorów
- kawałek suszonego papryczki chilli
- sól morska
- makaron spaghetti (2-3 porcje)
- 30 g masła
- ok 20 sera cheddar do posypania
Kapustę pokroić w paski. Podgrzać na patelni ok 4 łyżek oleju z pomidorów i 30 g masła. Dodać posiekaną papryczką chili, zmniejszyć ogień do minimum i przesmażać ok 1-2 min,następnie dodać posiekany czosnek.
Po chwili dodać kapustę włoską 1/2 szklanki wody oraz kilka gałązek tymianku, doprawić solą morską i dusić pod przykryciem 15-20 min, aż będzie miękka. Gdy kapusta będzie prawie gotowa dodać paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Zmielić w moździerzu lub posiekać drobno orzechy arachidowe a następnie je uprażyć na suchej patelni i dodać do warzyw gdy papryka
będzie miękka. Zamieszać już nie gotować. Dodać ugotowany makaron i
posypać starym cheddarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)